Grillowanie w majówkę to duży wydatek? Sprawdzamy ceny
Według badań przeprowadzonych przez UCE Research oraz Grupę BLIX, Polacy w ubiegłym roku na przygotowanie grilla wydawali jednorazowo:
- od 50 zł – 7,8 proc. badanych
- od 50 do 100 zł – 36,6 proc. badanych,
- od 100 do 150 zł – 30,8 proc. badanych,
- od 150 do 200 zł – 14,5 proc. badanych,
- od 200 do 250 zł – 5 proc. badanych,
- od 250 do 300 zł – 2,4 proc. badanych,
- ponad 300 zł – 1,2 proc. badanych.
Powyższe dane wskazują, iż grillowanie to spory wydatek, ale też zwyczaj, z którego nie zamierzamy rezygnować. Do koszyka grillowego najczęściej trafiają produkty takie jak m.in. karkówka lub pierś z kurczaka (83,6 proc.), kiełbasa (82,5 proc.), ketchup (73,6 proc.), pieczywo (65,5 proc.), piwo (62,1 proc.) oraz musztarda (54,5 proc.).