Tych produktów nigdy nie wkładaj do mikrofalówki. Grozi wybuchem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pojemnik z jedzeniem- Pyszności; źródło Canva


Mikrofalówka to sprzęt, który zdecydowanie ułatwia życie. Są jednak produkty, których podgrzanie może być niebezpieczne. Zobacz, czego unikać.

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kuchenki mikrofalowej. Potrafi być prawdziwym wybawieniem, gdy gwałtownie i sprawnie chcemy podgrzać obiad. Często jest też obowiązkowym wyposażeniem pracowniczego kącika. Są jednak pewne produkty, których podgrzanie w mikrofalówce może być naprawdę ryzykowne i spowodować choćby wybuch. Tego lepiej nie wkładać do środka sprzętu.

Pojemniki do kuchenki mikrofalowej

Ważne jest nie tylko to, co podgrzewamy, ale również to, w czym to podgrzewamy. Pojemniki, które nadają się do podgrzewania jedzenia, oznaczone są najczęściej piktogramem mikrofalówki lub trzech umieszczonych nad sobą fal. Używać można części naczyń szklanych lub ceramicznych, pozbawionych wzorków i szlaczków. Unikaj drewnianych pojemników- wrząca woda wniknie w ich struktury i spowoduje, iż szybciej popękają i zniszczą się. Pod żadnym pozorem nie wkładaj do urządzenia naczyń i przedmiotów metalowych oraz ze złoceniami. Może to doprowadzić do iskrzenia, a choćby zapalenia podgrzewanych produktów. Zrezygnuj też z plastiku, który nie posiada specjalnych oznaczeń, bo pod wpływem wysokiej temperatury może się po prostu roztopić, wydzielając szkodliwe substancje do żywności.

Pojemnik z jedzeniem- Pyszności; źródło Canva

Mikrofalówka i wybuchowe jajka

Chociaż wizja szybkiego ugotowania jajka wydaje się być kusząca, to mikrofalówka zdecydowanie nie jest dobrym miejscem do tego typu eksperymentów. Żółtko zamienia się w małą bombę i może spowodować wybuch. jeżeli koniecznie chcesz ugotować jajko w mikrofalówce, to włóż je do odpowiedniego pojemnika i zalej wodą tak, aby przykryła je w całości.

Mikrofalówka po wybuchu jajka- Pyszności; źródło Canva

Niebezpieczne jest również podgrzewanie surowego mięsa. Nie chodzi tutaj o wybuchy, iskry i efekty specjalne, a o zwykłe (albo niezwykłe) ryzyko zatrucia. Mięso może nierównomiernie się podgrzać i pozostać surowe, co w przypadku m.in. drobiu i wieprzowiny jest niebezpieczne.

Czego nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej?

Niebezpieczna jest również ostra papryka. Po otworzeniu drzwiczek może zadziałać jak rozpylony gaz pieprzowy i dotkliwie podrażnić nasze błony śluzowe. Unikaj również wkładania do kuchenki mikrofalowej owoców. Niektóre, jak winogrona, mogą eksplodować, inne zamienią się w papkę- zdecydowanie nie opłaca się tak eksperymentować. jeżeli w twojej mikrofalówce nie ma funkcji rozmrażania, to lepiej nie wkładaj tam pieczywa, bo może okazać się później czerstwe i niesmaczne.

Złym pomysłem jest również podgrzanie dania, które przygotowane zostało z dodatkiem świeżych grzybów. gwałtownie się psują, więc lepiej jeść je od razu po przygotowaniu. W przeciwnym wypadku nasza uczta skończyć może się w toalecie.

Idź do oryginalnego materiału