Z czym nie łączyć jajek? Jest kilka produktów, które występując w towarzystwie jajek – tracą swoje atuty. Zobacz, jakich połączeń wystrzegać się, by nie utrudniać wchłaniania cennych składników odżywczych oraz, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Jajka – istotny składnik potraw, deserów, a choćby danie samo w sobie. Chętnie łączymy je z ziemniakami, rybami czy serami. Okazuje się jednak, iż produkty te tracą swoje atuty, występując w towarzystwie jajek. Takie połączenia mogą też długo zalegać w żołądku i utrudniać wchłanianie cennych składników odżywczych. Zobaczcie listę produktów, których nie powinno się łączyć z jajkami.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne dla utrzymania zdrowia mięśni i tkanek. Zawierają wiele ważnych witamin: D, B6, B12 i E, a także luteinę i zeaksantynę, czyli substancje, które są ważne dla zdrowia oczu i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób związanych ze wzrokiem. Ponadto, jajka są stosunkowo niskokaloryczne i mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Jajka są jednym z najbardziej wszechstronnych składników potraw, które można znaleźć w większości kuchni na całym świecie. Spożywamy je na wiele sposobów. Mogą być gotowane na twardo, miękko, sadzone, pieczone, smażone lub używane jako składnik innych potraw, takich jak omlety, ciasta i ciasteczka. Są również podstawowym składnikiem wielu dań narodowych, takich jak francuskie quiche, hiszpańskie tortille czy meksykańskie huevos rancheros.
Jaja – Pyszności / Foto: Pixabay.com
Zobacz także: Najbardziej zanieczyszczone. Omijaj szerokim łukiem, bo chłoną toksyny jak gąbka
Z czym nie łączyć jajek? Lista produktów
Ze względu na to, iż jaja są źródłem żelaza, powinno się unikać łączenia ich z produktami bogatymi w wapń. Wapń bowiem może utrudnić wchłanianie żelaza. Z czym jeszcze nie łączyć jajek? Na przykład z ryżem – taki duet wydłuża trawienie. Mięsa, wędliny i sery są źródłami białka (podobnie jak jajka), jednak nadmiar tego składnika w diecie jest szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla nerek. Z tego samego powodu powinno się unikać częstego spożywania połączenia jajek i ryb. Co więcej, zawarta w jajkach awidyna (białko zwierzęce) utrudnia przyswajanie witaminy B7, w którą obfitują tłuste ryby.
Na liście znajdują się również ziemniaki, które utrudniają wchłanianie żelaza i wapnia z jajek. Ponadto, spożywając ziemniaki z jajkami, narażamy się na nieprzyjemnie dolegliwości związane z przetrawieniem takiego połączenia. Ciężkostrawne jest również spożywanie jajek w towarzystwie majonezu czy masła. Produkty te zawierają znaczne ilości tłuszczu.
Mleko i jajka również wzajemnie się wykluczają. Spożywanie ich razem uniemożliwi czerpanie z nich korzyści zdrowotnych. Ponadto, łączenie jajek z mlekiem może powodować trudności w trawieniu, zwłaszcza u osób z nietolerancją laktozy. Warto też wystrzegać się łączenia jajek z owocami, takimi jak gruszki, winogrona, morele, śliwki, jabłka czy arbuzy. To połączenie może skutkować problemami z trawieniem.
Zobacz także 23 genialne triki z jajkami, które warto znać: