Źle skomponowana dieta nie sprzyja zdrowiu i urodzie, dlatego należy wiedzieć co nieco o żywieniu. Choć niektóre składniki powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, w połączeniu z innymi mogą stracić swoje cenne wartości, a choćby zaszkodzić organizmowi. Z tego powodu podpowiadamy, jakich potraw lepiej ze sobą nie łączyć.
Ogórek i pomidor
Do obiadu często podajesz sałatkę z ogórkiem i pomidorem? To połączenie jest bardzo niekorzystne. Ogórki posiadają bowiem askorbinazę, czyli składnik utleniający witaminę C. Już kilka plasterków tego warzywa, które dodajemy do pomidorów, papryki lub natki pietruszki pozbawi całą sałatkę tego cennego składnika. Ogórki serwuj więc bez produktów tego rodzaju.
Pomidor i biały ser
Spożywanie takiej kompozycji może zaszkodzić stawom. Kwasy, występujące w pomidorze, wchodzą w reakcję z wapniem zawartym w serze. W wyniku tego powstają kryształki, które odkładają się w stawach i powodują ból. Przykre zaburzenia nie wystąpią po zjedzeniu zaledwie jednej porcji pomidora z serem raz na jakiś czas, ale włączenie tego zestawu do diety na kilka tygodni może poważnie zaszkodzić.
Ciasto drożdżowe i herbata
Ciasto drożdżowe i mocna herbata wydają Ci się idealnym połączeniem? Nie do końca. Nadające herbacie gorzki posmak garbniki unicestwiają bowiem witaminę B1, która działa pozytywnie na układ nerwowy. Drożdże są jej cennym źródłem.
Gorąca herbata i cytryna
Jesienią szczególnie poleca się picie herbaty z cytryną. Czy słusznie? Liście herbaty zawierają sporo glinu, powodującego niekorzystne zmiany w mózgu, prowadzące do rozwoju choroby Alzheimera. W herbacie ma on nieprzyswajalną dla organizmu formę, dlatego można pić ją bez obawy o swój umysł. Jednak dodatek soku z cytryny sprawia, iż glin zmienia się w bardzo łatwo absorbowany cytrynian glinu. Z tego powodu, lepiej unikać tego połączenia.
Grzyby i alkohol
Ostatnimi czasy w polskich lasach mamy prawdziwy wysyp grzybów. Nie dajmy się wpędzić jednak w pułapkę. Do szpitala możesz trafić, gdy jadalne grzyby popijasz alkoholem. Wysokoprocentowy trunek ścina bowiem występujące w grzybach białko sprawiając, iż posiłek staje się ciężkostrawny. Wywołuje to poważne kłopoty z układem pokarmowym.
Czerwone mięso i wino
Kiedy przygotowujesz na kolację czerwone mięso pamiętaj, by nie podawać do niej czerwonego wina. Choć to połączenie wydaje się być doskonałe, wcale takim nie jest. Garbniki, zawarte w winie zaburzają przyswajanie żelaza, a to spowolni proces trawienia mięsa.
Kawa i mleko
Jeśli swój każdy poranek rozpoczynasz od kawy z mlekiem, lepiej uważaj. Białka mleka źle reagują z kwasami zawartymi w zaparzonej kawie. Wynik jest taki, iż wszystko dłużej się trawi. Jako alternatywy możesz używać mleka roślinnego.