Tych dań musisz spróbować w Egipcie. Jedno przypomina polski specjał. "Smak zaskakuje"

gazeta.pl 5 godzin temu
Co najlepiej jeść w Egipcie? Tamtejsza kuchnia słynie z mocnych, mocno doprawionych i aromatycznych dań. Podstawą posiłków często jest ryż, nie brakuje w nich warzyw, w tym m.in. bobu czy fasoli. Oczywiście miłośnicy mięsa także znajdą coś dla siebie. Jakich dań koniecznie musisz spróbować?
Egipt to popularny kierunek na wakacyjny urlop Polaków. Kusi piękną pogodą, stosunkowo rozsądnymi cenami, licznymi atrakcjami oraz smaczną i aromatyczną kuchnią. Turyści chętnie zajadają się koftą, shoarmą i innymi, mocno przyprawionymi daniami, by na deser skosztować baklawy i całość popić herbatą z hibiskusa. To jednak niejedyne dania, które warto znać. Wyrusz w kulinarną podróż, która rozpieści podniebienia.


REKLAMA


Zobacz wideo Kuchnia egipska, czyli przysmaki znad Nilu, których musisz spróbować


Co najlepiej jeść w Egipcie? Skosztuj tego mięsa
Propozycjami na trzy mniej popularne wśród turystów, ale interesujące w smaku dania, których koniecznie trzeba spróbować, podzieliła się podróżniczka tworząca w sieci pod nickiem @slowianka_on_tour. Co znalazło się na liście? Pierwszą propozycją jest gołąb nadziewany ryżem. Bynajmniej nie chodzi o potrawę znaną z kuchni polskiej. - Mięso jest delikatne, aromatyczne, ma lekko słodkawy posmak i smakuje trochę jak mięso z kaczki - powiedziała autorka.


Czym jest molokhia egipska? Zupa pełna witamin i smaku
jeżeli nie przepadasz za mięsnymi potrawami, ale za to lubisz aromatyczne buliony, idealną propozycją będzie molokhia, a dokładniej zielona zupa z liści juty. To właśnie od nich wzięła swoją nazwę. Jest smaczna i pełna witamin, choć ma specyficzną, nieco śluzowatą konsystencję. - Ale jej intensywnie ziołowy smak naprawdę zaskakuje - przekonuje autorka. Przyprawiana jest czosnkiem, kolendrą i innymi ziołami. Można w niej wyczuć lekko ziemistą nutę.


Jakie są typowe potrawy w Egipcie? Przypomina polskie gołąbki
Kolejną potrawą, którą koniecznie trzeba spróbować jest mahshi, czyli faszerowane liście winogron duszone w bulionie. - Są ziołowe, lekko kwaśne, z delikatną słodyczą ryżu. Małe, ale pełne smaku - wyjawiła twórczyni. Warto jednak zaznaczyć, iż pod nazwą "mashi" możemy się także spotkać i innymi, nadziewanymi warzywami czy liśćmi. Z tego powodu niektórzy nazywają je "egipskimi gołąbkami", tym razem nawiązując do dania popularnego w Polsce. jeżeli zaś chodzi o farsz, najczęściej składa się na niego doprawiony ryż lub mięso. Daniami z jakiego kraju zajadasz się najchętniej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału