Cienie pod oczami to jeden z najczęstszych problemów skórnych, z którym walczy wiele osób. Choć rynek kosmetyków dedykowanych temu obszarowi jest ogromny, nie zawsze trzeba sięgać po drogie specyfiki z drogerii, aby zmniejszyć ich widoczność. - Cienie pod oczami i ogólny stan skóry z pewnością zależą od diety, choć wpływają na nie również takie czynniki jak poziom stresu, genetyka i sen - przyznała dietetyczka Jordan Anthony w wywiadzie dla serwisu vegnews.com
REKLAMA
Zobacz wideo Były motyle i szaleństwo, ale też wstyd i poczucie winy". Katarzyna Nosowska w "Z bliska"
Jak zmniejszyć widoczność cieni pod oczami? Działaj nie tylko od zewnątrz, ale także od wewnątrz
Na szczęście istnieją naturalne sposoby, które mogą pomóc zredukować cienie pod oczami. Odpowiednia ilość snu, delikatny masaż okolic oczu oraz regularne nawodnienie to podstawowe metody, które wspierają zdrową i jędrną skórę. - Nawodnienie jest również niezbędne dla zdrowia skóry. Kiedy nasze ciała są dobrze nawodnione, skóra jest bardziej miękka, elastyczna i mniej pomarszczona - wyjaśniła Anthony.
Co jeść na cienie pod oczami? Włącz do diety 5 produktów
Dodatkowo kluczowym aspektem jest dieta bogata w antyoksydanty, która pomoże ochronić skórę przed stresem oksydacyjnym i wspiera jej naturalną regenerację. Dzięki temu cienie pod oczami będą mniej widoczne. Bez potrzeby inwestowania w kosztowne kremy i zabiegi. Oto 5 produktów spożywczych, które według dietetyczka mogą pomóc w redukcji widoczności sińców.
Ogórek. W 96 proc. składa się z wody, świetnie nawadnia i dostarcza witaminy K, wspierającej krążenie i redukcję cieni pod oczami.
Pomidory. Bogate w witaminę C i likopen, zwiększają produkcję kolagenu i działają przeciwzapalnie, pomagając ujędrnić skórę pod oczami.
cienie pod oczamiTennessee Witney / Getty Images/iStockphoto
Awokado to źródło zdrowych tłuszczów i witaminy E, odżywia skórę, wspiera barierę nawilżającą i zmniejsza stany zapalne.
Jagody dostarczają witaminy C i antyoksydantów (flawonoidy, antocyjany, kwas elagowy) oraz wody, wspierając nawodnienie i ochronę skóry.
Arbuz w około 90 proc. składa się z wody, zawiera likopen, witaminę C, beta-karoten i kukurbitacynę E, działając przeciwzapalnie i redukując opuchliznę wokół oczu.











