Twoje jelita i mózg je uwielbiają. Świetnie poprawiają nastrój i są zdrowe

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: kiszonki - Pyszności; foto: Canva


Jeszcze do niedawna uważano, iż jedzenie kiszonek ma najlepszy wpływ na jelita. Ta adekwatność jest oczywiście niepodważalna, ale według najnowszych badań, kiszone produkty doskonale oddziałują także na ludzki mózg. To niesamowite, co odkryli naukowcy. Po tym artykule natychmiast sięgniesz po kiszonki; my tak zrobiliśmy i od razu czujemy się zdrowsi!

Kiszonki są znane ludzkości od wieków, ale jeszcze nigdy nie były aż tak popularne. Ma to oczywiście związek nie tylko z rosnącą świadomością żywieniową i dążeniem do umieszczania jak największej ilości superfoods w diecie. Jest to również kwestia pewnego trendu, ponieważ kiszonki pojawiają się ostatnio w każdej modnej i nowoczesnej restauracji. Ich obecność jest też bardzo wyraźna w kuchni azjatyckiej, która od lat święci w Polsce triumfy.

kiszonki – Pyszności; foto: Canva

Jakikolwiek by nie był powód, jedzenie kiszonek to doskonały pomysł. O ich właściwościach można by pisać poematy; my spróbujemy to zmieścić w kilku krótkich akapitach. Biorąc jednak pod uwagę ostatnie odkrycia naukowe na temat kiszonek, może to być naprawdę trudne zadanie.

Kiszonki — adekwatności, które znaliśmy do tej pory

Kiszonki od zawsze traktowane były jako ogromne wsparcie dla jelit i żołądka. Poprawiają pracę układu trawiennego, pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, a ze względu na dużą zawartość błonnika, są produktem często zalecanym do diet odchudzających. Dodatkowo pomagają z uporaniem się z zaparciami.

Te niezwykle zdrowe produkty są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co przekłada się na działanie antynowotworowe. Ze względu na to, iż proces fermentacyjny wpływa na przyswajalność minerałów takich jak wapń czy żelazo, kiszonki są zalecane podczas walki z osteoporozą czy anemią.

Kiszonki — adekwatności dla mózgu

kiszonki – Pyszności; foto: Canva

Badania na temat wpływu kiszonek na mózg, prowadzone aktualnie przez irlandzkich naukowców, są jeszcze w fazie początkowej, ale już na wstępie przyniosły sporo nowych odkryć. Cytowana przez portal fit.poradnikzdrowie.pl doktor Ramya Balasubramanian ujawniła, iż analiza jasno wykazała, że niemal wszystkie z dwustu badanych kiszonek wykazały pozytywne oddziaływanie na mózg.

Co więcej, kiszonki nie tylko wpływają na ogólne zdrowie mózgu, ale też obniżają poziom naszego stresu. Dzieje się to za sprawą zawartego w kiszonkach tryptofanu, który bierze czynny udział w produkcji serotoniny. Wnioski wydają się oczywiste: kiszonki to nie tylko smak i wsparcia dla jelit i mózgu, ale również poprawa naszej kondycji psychicznej.

A na obiad polecamy pyszną i zdrową roladę z kurczakiem i brokułem.

Idź do oryginalnego materiału