Twaróg na kanapki

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

W ciepłe dni nie ma nic lepszego na śniadanie, niż kanapki z serem białym, a ponieważ sam twaróg lub się kruszyć, wolę go w wersji "do smarowania". W zależności od preferencji i posiadanych składników, możemy użyć różne dodatki i cieszyć się za każdym razem nowymi smakami. Moja ulubiona wersja, którą dzisiaj się dzielę, zakłada wykorzystanie szczypioru.



Składniki:

  • 200-250 g twarogu - domowej roboty albo chudy, półtłusty lub tłusty sklepowy, w zależności od tego, co lubimy
  • 180-200 ml (mały kubeczek) jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka szczypioru
  • 2 szczypty soli
  • 0,3 łyżeczki pieprzu
  • 0,3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta cukru


Wykonanie:

  1. Szczypior myjemy i siekamy (w zależności od preferencji możemy go pociąć drobniej lub zostawić nieco większe kawałki).
  2. W miseczce rozdrabniamy widelcem twaróg.
  3. Do rozdrobnionego twarogu dodajemy jogurt naturalny, szczypiorek i wszystkie przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę.

Gotowy twaróg przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniczku.
Idź do oryginalnego materiału