Twaróg

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Można go bez problemu kupić, ale w prosty sposób można go zrobić samodzielnie. Domowej roboty twaróg, to coś, co wykorzystuję na wiele sposobów, od pierogów po kanapki i nigdy się nie przejada ;)

Twaróg własnej roboty jest delikatniejszy w smaku, bardziej mleczny i nie ma kwaskowatego posmaku, jaki można wyczuć w sklepowym serze.



Masa otrzymanego twarogu z 1l mleka, w zależności od jakości użytego mleka, powinna wynosić ok. 200 g.

Do wykonania sera będzie potrzebny garnek do gotowania mleka lub zwykły rondelek, jeżeli nie posiadacie garnka do gotowania mleka. Warto również wykorzystać termometr kuchenny z sondą, jeżeli nie posiadacie garnka do gotowania mleka i chcecie precyzyjniej określić moment, kiedy mleko jest na granicy wrzenia.

Przyda się również coś do ociekania sera - zebrane ziarno najlepiej umieścić na sitku wyłożonym gazą, ściereczką bawełnianą lub pieluchą tetrową, a sitko ustawić na misce.


Składniki:

  • 1l mleka świeżego (im tłustsze, tym lepsze, jeżeli tak jak ja nie macie dostępu do takiego "prosto od krowy", wystarczy zwykłe butelkowane, tylko nie UHT!) - do swojego użyłam standardowego 3,2%
  • sok wyciśnięty z połówki dużej cytryny
  • 1 łyżeczka soli


Wykonanie:

  1. Całe mleko przelewamy do garnka i doprowadzamy niemal do wrzenia (podgrzewamy do temperatury ok. 96 stopni Celsjusza).
  2. Wyłączamy grzanie pod garnkiem.
  3. Do gorącego mleka dodajemy sok z cytryny. Lekko mieszamy. Mleko powinno się zwarzyć.
  4. Zwarzoną masę serową solimy i delikatnie mieszamy (dosłownie "dwa" machnięcia łyżką, żeby rozprowadzić dodaną sól w garnku).
  5. Odstawiamy garnek na około 15 minut.
  6. W tym czasie przygotowujemy nasze sitko z gazą.
  7. Po upływie kwadransa przelewamy na sitko zawartość garnka. Polecam najpierw łyżką cedzakową wyłowić jak najwięcej sera, a dopiero potem przelać pozostałą serwatkę przez sitko.
  8. Związujemy materiał i cały "zestaw" z miską umieszczamy w lodówce.


Po godzinie serek powinien nadawać się do jedzenia. Warto od razu zlać z miski serwatkę, a sam serek spokojnie możemy przełożyć do pojemniczka, jeżeli chcemy go wykorzystać później.

Idź do oryginalnego materiału