Trzymasz miód w tym miejscu? Popełniasz duży błąd!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Miód - Pyszności; foto: Canva


Miód to produkt, bez którego większość osób nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchennej rzeczywistości. Nie tylko jest świetną alternatywą dla cukru, ale także stanowi bogate źródło witamin, minerałów i jest dobrą opcją na wszelkie dolegliwości. Warto jest zadbać w takim przypadku o jego odpowiednie przechowywanie. Gdzie należy trzymać miód? Poznaj najważniejsze zasady i porady.

Jeśli jesteś miłośnikiem miodu, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, iż jest to przysmak, który jest niezastąpiony w każdej kuchni. Nadaje się nie tylko do smarowania chleba, ale również jest bardzo dobrym dodatkiem do herbaty, śniadań, owsianki, musli czy tostów francuskich. Większość osób wykorzystuje go również do przygotowania rozmaitych sosów oraz marynat do mięsa z grilla. Ceni się go ze względu na słodki i wyrazisty smak, ale przede wszystkim ze względu na skarbnicę witamin i mikroelementów.

Dlaczego warto jeść miód?

Skoro zostały wspomniane właściwości miodu, to dobrze jest przyjrzeć się im nieco bliżej. Spożywanie miodu to wiele ważnych korzyści dla organizmu. Miód jest naturalnym produktem pszczelim, bogatym w różnorodne składniki odżywcze. Zawiera witaminy, minerały i enzymy, które są korzystne dla organizmu. Warto zaznaczyć, iż zawiera m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor, a także jest skoncentrowanym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, takich jak glukoza i fruktoza.

Słoiki z miodem – Pyszności; fot. Canva

Miód ma naturalne adekwatności przeciwbakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Zawiera enzymy i związki, takie jak nadtlenek wodoru i fitoncydy, które pomagają w zwalczaniu infekcji oraz wspierają zdrowie układu odpornościowego. Jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i fenolowe kwasy cynamonowe, które pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie. Korzystnie wpływa również na dolegliwości układu oddechowego i łagodzenie dolegliwości żołądkowych.

Miód a temperatura – jakie to ma znaczenie?

Niejednokrotnie można było usłyszeć taką opinię, iż dodając miód do gorącej herbaty, traci on niemal wszystkie swoje adekwatności. I tak jest w rzeczywistości, bo temperatura przechowywania miodu ma najważniejsze znaczenie w kontekście jego adekwatności.

Najlepiej jest przechowywać go w temperaturze od 8 do 18 stopni Celsjusza. Takie warunki pozwolą zachować mu pełne wartości, a także adekwatną konsystencję. W przypadku zbyt niskiej temperatury, miód staje się twardy, a w przypadku wysokiej temperatury – traci swoje lecznicze adekwatności.

Przechowywanie miodu – gdzie go trzymać?

Zastanawiasz się nad tym, gdzie najlepiej przechowywać miód? Niemal każda kuchnia narażona jest na oddziaływanie promieni słonecznych, jak i ciepła gotujących się potraw. W takiej sytuacji, warto zadbać o odpowiednie warunki przechowywania miodu.

Nie należy go trzymać zarówno w lodówce, jak i na blacie, w pobliżu gotujących się dań. Najlepiej sprawdzą się suche, zacienione i chłodne miejsca, takie jak ciemna szafka lub domowa spiżarnia. Pamiętaj, iż miód najlepiej jest trzymać w szczelnie zamkniętych słoikach.

Sprawdź: Biały nalot na miodzie to istotny znak. Wiele osób nie wie, co oznacza

Miody w domowej spiżarce – Pyszności, fot. Adobe Stock

Jak długo można przechowywać miód?

Miód, zebrany we właściwym czasie i przechowywany w szczelnie zamkniętych słoikach oraz w optymalnych warunkach, może zachować swoją jakość przez bardzo długi czas. Naturalny miód nie ma określonego terminu przydatności. Przywołuje to na myśl starożytny Egipt, gdzie odkrywano skrystalizowane miody w grobowcach, które nie tylko zachowały swoje smaki i aromaty, ale były wciąż nadające się do spożycia.

Przeczytaj: Ma jeszcze więcej wartości niż miód. Wiele osób nie ma pojęcia o jej istnieniu

Ta niezwykła trwałość miodu wynika z kilku czynników. Po pierwsze, miód jest produktem o niskim poziomie wilgoci, co utrudnia rozwój mikroorganizmów. Ponadto, zawiera naturalne enzymy i ma adekwatności antybakteryjne, które hamują wzrost drobnoustrojów. najważniejsze jest też odpowiednie przechowywanie, zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Pamiętaj, iż naturalny miód może skrystalizować w wyniku zmiany temperatury lub zawartości cukrów. Jest to naturalny proces i nie oznacza, iż miód jest zepsuty. Skrystalizowany miód można łatwo przywrócić do płynnej postaci poprzez delikatne podgrzewanie w kąpieli wodnej.

Idź do oryginalnego materiału