Najlepiej nigdy nie trzymaj jedzenia na balkonie, a jeżeli już nie masz wyboru, to rób to tylko w szczególnych wypadkach. Dobrze jest też takie jedzenie zjeść jak najszybciej. Wbrew temu, co sądzi wiele osób balkon to złe miejsce do trzymania jedzenia, choćby zimą.
Zaoszczędźmy na rachunkach za prąd?
W ostatnim czasie coraz więcej osób w Polsce co najmniej rozważa trzymanie jedzenia na balkonie z zupełnie innego powodu niż kiedyś. Chodzi oczywiście o rosnące w zabójczym tempie ceny energii elektrycznej. Wielu ludzi zdaje sobie sprawę, iż zawsze to jakaś oszczędność, jeżeli na co dzień nie trzeba używać lodówki. I trudno im się dziwić, jeżeli czują, iż może im nie starczyć na wszystkie miesięczne opłaty. jeżeli natomiast ni czujesz się zdecydowanie zmuszony przez rachunki tego robić, to nie trzymaj jedzenia na balkonie, bo możesz to przypłacić swoim zdrowiem.
Nigdy nie trzymaj jedzenia na balkonie
Wielu ludziom wydaje się, iż balkon to dobra opcja zimą. Zwłaszcza jeżeli za oknem stale panują ujemne temperatury – to przecież to jakby włożyć jedzenie do zamrażarki, prawda? Niestety nie zdają sobie oni sprawy z kilku ważnych rzeczy. Po pierwsze, na Twoim balkonie nigdy nie będzie panowała stała temperatura. Jedzenie będzie więc podatne na bardzo poważne jej wahania. Jedzenie – jeżeli chcemy je na długo zakonserwować – lubi warunki ,które są stałe i niezmienne. W innych przypadkach łatwo ulega zepsuciu. Możesz choćby więc nie mięć świadomości, kiedy zafundujesz sobie poważne zatrucie pokarmowe. Albo co gorsza dostanie go ktoś z Twoich najbliższych.
Po drugie, choćby jeżeli na zewnątrz panuje w miarę stała temperatura, to wiele osób nie bierze pod uwagę działania słońca. Bo choć nie jest ono w zimie tak mocne, jak wiosną czy latem, to jednak jego promienie ogrzewają wszelką powierzchnię, którą napotykają. Twoje pochowane w garnkach i różnych pojemnikach jedzenie będzie więc częściowo ulegało kilkukrotnemu choćby zamrażaniu i odmrażaniu. A nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć jak tego typu proces na produkty spożywcze fatalnie działa.
Na co zwrócić uwagę, jeżeli już koniecznie chcesz trzymać jedzenie na balkonie?
Tak ,jak zaznaczyliśmy – jest to zwykle fatalny pomysł. Ale jeżeli z jakiegoś powodu czujesz, iż nie masz wyboru, to przynajmniej zwróć uwagę na kilka rzeczy:
- Spakuj artykuły spożywcze na balkonie w sposób szczelny i nieprzepuszczający powietrza. W ten sposób chronisz swoje awaryjne zapasy przed zwierzętami, brudem i zarazkami;
- Chroń swoje jedzenie przed bezpośrednim światłem słonecznym. Stwórz dla nich zacienione miejsce;
- Artykuły spożywcze przechowuj tylko na zadaszonym balkonie;
- Zwracaj uwagę na prognozy pogody. Zwłaszcza na silne wahania temperatury;
- Pamiętaj o tym, iż jedzenie trzymane na balkonie będzie miało znacznie krótszy termin przydatności do spożycia. Zjedz je więc jak najszybciej;