Trzy nowe miejsca na pizzę we włoskim stylu

jemywlodzi.pl 10 miesięcy temu

Jeśli jest na świecie danie, którego nigdy nie mamy dość, to jest nim właśnie pizza. Dlatego dziś przedstawiamy wam trzy nowe miejsca na mapie Łodzi (i nie tylko), w których możecie liczyć na pizzę we włoskim stylu ale z autorskim twistem.

Feliczita

Choć miejscówka jest nowa, to pizzy od Feliczity mogliście spróbować już wcześniej. Za tym konceptem stoi ekipa restauracji Ramki. Chłopaki najpierw swoją pizzę przygotowywali w okresie letnim w Las Palmas przy OFFie, a ponieważ zyskała wielu fanów postanowili wprowadzić ją do menu restauracyjnego. Teraz doczekała się swojego własnego lokalu w Loftach Scheiblera – Tymienieckiego 25a.
To kameralne i przytulne miejsce z wyjątkową, rodzinną atmosferą – na tym najbardziej zależało Norbertowi i Kamilowi. W wystroju pierwsze skrzypce gra wszechobecna cegła, ale też sprowadzone lampy ze statków czy przecięty na pół skuter – wykorzystany jako wisząca lampa i doniczka. Jedząc pizzę można obserwować pracę kuchni, która jest całkowicie otwarta.
Menu nie jest obszerne, ale znajdziecie w nim najfajniejsze i sprawdzone pozycje. Zaczynając od przekąsek w postaci paluchów z ciasta pizzowego, które serwowane są z sardynkami, serami z konfiturą figową lub oliwą i oliwkami. Jednak główną rolę w menu gra pizza.

Feliczita
Feliczita
Feliczita

Ciasto do pizzy zostało opracowane przez Norberta i szlifowane kilka miesięcy. Jest to cienka, lekka i chrupiąca pizza z wyrośniętymi brzegami. Do jej przygotowania używają wyłącznie produktów sprowadzanych z Włoch. W karcie znajdziecie po 6 rodzajów pizzy rossa i bianca. Wśród nich takie klasyki jak marinara, margherita czy diavola, natomiast są one trochę podkręcone. Na przykład diavola serwowana jest z meksykańską marynowaną papryczką chipotle, która nadaje pizzy głębszy, wędzony i lekko słodki smak – przepyszna! W białych pizzach swoich wyznawców znalazła carbonara – z pancettą, czosnkiem, grana padano, pieprzem i rozlewającym się żółtkiem. To idealny jesienno-zimowy comfort food. Chłopaki podkreślają, iż w menu nie ma typowo włoskich połączeń, uwielbiają bawić się smakiem i możemy znaleźć w nim akcenty polskie, ale też inne smaki świata. Ceny pizzy wahają się od 19 do 44 zł. Zjecie tu także panuozzo na dwa sposoby czy calzone. Na słodko zaś tiramisu – klasyczne i pistacjowe! Tak dobra pizza aż prosi się o włoski alkohol. Tego tu nie zabrakło. Począwszy od szerokiej gammy szprycerów – przygotowywanych na mniej popularnym, a równie dobrym włoskim aperitivo Sprissetto, frizzante z kija, przez włoskie piwa (nie zabrakło też tych z sąsiedniego browaru księży młyn), kończywszy na bardzo dobrym włoskim limoncello. Bezalkoholowo zaś napijecie się pysznych włoskich lemoniad, kawy, herbaty albo mocktaili.

Pizzę z Feliczity możecie zamawiać z dostawą za pośrednictwem pyszne.pl i glovo. Obserwujcie ich social media, na których informują o nowościach – ostatnio na przykład pojawiła się sezonowa pizza z dynią. Lokal otwarty jest codziennie od 12.00 do 22.00, w piątki i soboty do północy.

Feliczita
Feliczita

Basilia Pizza

Mieszkańcy Radogoszcza od kilku miesięcy mogą cieszyć się nowa włoską pizzerią. Pewnie część z was zdążyła już poznać Basilię – lokal otwarty przy Telimeny 8. Serwują tam cienką i chrupiącą włoską pizzę. W karcie do wyboru jest 19 pizz, wśród nich dwie na białym sosie. Największą popularnością cieszy się m.in. pikantna Kalabria – z pikantnym salami, ndują i mascarpone oraz Maialina – pizza z salami picante, pancettą, szynką cotto, czonskiem i cebulą. Fani pizzy z ananasem też znajdą tu swoją ulubienicę, a wiemy dobrze, iż tych miłośników jest naprawdę wielu! Spokojnie, żaden Włoch was tutaj nie dopadnie, mało tego, jeżeli nie przepadacie za polewaniem pizzy oliwą, tutaj możecie zamówić sos czosnkowy lub pomidorowy.
Basilia Pizza zadbała też o najmłodszych gości, którzy mogą zamówić mniejszą pizzę (22 cm), a do wyboru mają aż trzy rodzaje (w tym taką w słodkim wydaniu z nutellą i bananem). Cenowo pizze w standardowym rozmiarze wahają się od 28 do 42 zł. Pizzę na dowóz możecie zamawiać telefonicznie lub za pośrednictwem ich strony www.basilia-pizza.pl

Basilia
Basilia
Basilia

Lokal otwarty jest od poniedziałku do czwartku od 13.00 do 21.00, w piątki i soboty do 23.00, w niedziele do 20.00.

Bistro Trattoria

Przenosimy się teraz na ul. Piotrkowską 21 ale nie w Łodzi, a w Łasku. Tutaj w lipcu otworzyła się Bistro Trattoria, drzwi obok Bistro Kolumny – kawiarni połączonej z salą zabaw dla dzieci. Miejsce idealne na wypad większa ekipą znajomych, rodzinny obiad czy spotkanie we dwoje, zorganizujecie tu choćby małe przyjęcie. Pizza jaką serwują jest w typie napoletany – cienka z dobrze wyrośniętymi, pulchnymi brzegami i włoskimi dodatkami. Do wyboru 23 rodzaje, w tym sezonowe pozycje – na przykład borowitto z borowikami w oleju porcini, prosciutto cotto, grana padano i świeżą bazylią. Jest też coś dla wegan – pizza trawiatta z wędzonym tofu, cebulą, chili, oliwkami, pistacjami i pomidorkami, no i oczywiście wszelkie klasyczne kompozycje. Nazwy wszystkich pizz to połączenie włoch z polską, wśród nich choćby gruszcietta czy quattro serotto. W Bistro Trattoria do pizzy oprócz oliwy możecie dobrać sos pomidorowy lub czosnkowy. Pizza to jeszcze nie wszystko, w menu znajdziecie też tę polską część, czyli zapiekanki – kolumnianki (6 rodzajów), bąbelkowe gofry na słodko (7 rodzajów) oraz desery lodowe. Mieszkańcy Kolumny upodobali sobie nową miejscówkę, szczególnie w okresie letnim, kiedy w dużym ogródku skąpanym w zieleni, mogą usiąść przy dobrej pizzy i drinku – wśród nich klasyczny aperol spritz, mojito (dostępne w wersji 0%), peach mojito czy coco spritz.

Bistro Trattoria
Bistro Trattoria

Koniecznie śledźcie ich na Facebooku oraz Instagramie, gdzie informują o organizowanych wydarzeniach – np. koncertach. Do Bistro Trattoria możecie udać się od niedzieli do czwartku od 10.00 do 22.00, w piątki i soboty pracują godzinę dłużej.

Bistro Trattoria
Idź do oryginalnego materiału