Trzy błędy w czasie śniadań sprawiają, iż odchudzanie trafia szlag. gwałtownie je wyeliminuj

kobieta.gazeta.pl 3 miesięcy temu
Często zdarza się, iż mimo naszych wysiłków, waga cały czas stoi w miejscu. Mogą przyczyniać się do tego między innymi powszechne błędy związane z pierwszym posiłkiem w ciągu dnia. Podpowiadamy, na co w szczególności musimy uważać i o co warto zadbać.
Śniadanie to bardzo istotny posiłek, jeżeli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Często możemy spotkać się z sugestią ze strony trenerów i dietetyków, by przygotowując je, nie zapominać o odpowiedniej ilości białka. Brak tego elementu może prowadzić do szybkiego wzrostu apetytu i nagłego spadku energii.


REKLAMA


Zobacz wideo Sylwia Bomba wspomina najgorszą dietę w życiu:


Błędy w czasie śniadania, przez które nie możemy schudnąć
Jak poinformowała w jednym ze swoich postów na Instagramie trenerka Nicole Rose, białko odgrywa bardzo istotną rolę w procesie odchudzania. "Nie tylko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej, ale również zapewnia uczucie sytości na dłużej, co minimalizuje ryzyko podjadania między posiłkami" - napisała. W dalszej części wpisu wymieniła natomiast przykłady wysokobiałkowych śniadań. To między innymi:


omlet/szakszuka z warzywami,
owsianka z dodatkiem źródła białka, np. serka wiejskiego/odżywki białkowej,
jajecznica z dodatkiem warzyw i chudego białka, np. szynki/kurczaka,
twarożek z owocami i orzechami,
koktajl białkowy z mleka (np. roślinnego), owoców i odżywki białkowej,
kanapki z dodatkiem chudego białka (szynka, mozzarella) i warzyw.


Śniadania na słodko? To niekoniecznie dobry wybór
Kolejny powszechny błąd to nadmiar cukru. I mimo iż wiele osób nie wyobraża sobie innych śniadań niż te na słodko, jeżeli zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, warto zacząć zmieniać swoje nawyki. Zachęca do tego między innymi francuska biochemiczka i autorka światowego bestsellera "Glukozowa rewolucja" Jessie Inchauspe.
Jej zdaniem pomoże nam to uniknąć w ciągu dnia nagłych skoków glukozy i zapewni stabilny poziom energii. A to z kolei ułatwi odchudzanie, gdyż rzadziej będziemy sięgać po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski.


Zbyt małe porcje powodują późniejsze napady głodu
Wiele osób je śniadania w pośpiechu i są to często bardzo skromne posiłki. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie. W kontekście tym warto wspomnieć o ustaleniach sprzed kilku lat naukowców z Uniwersytetu w Aberdeen w Szkocji. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach "Cell Metabolism".


Jak wynika z analiz badaczy, spożywanie większości kalorii rano samo w sobie nie pomaga w utracie wagi. Jednak osoby, które jadły obfite śniadania, rzadziej skarżyły się na nagłe napady głodu w ciągu dnia od tych, które decydowały się na znacznie skromniejsze posiłki.
Uczestnicy badań zgłaszali, iż lepiej mogli kontrolować swój apetyt w te dni, w które jedli większe śniadania. Po takim posiłku czuli się znacznie dłużej syci
- skomentowała główna autorka publikacji prof. Alexandra Johnstone. Oczywiście w sytuacji, gdy nasze wysiłki dietetyczne nie przynoszą oczekiwanych skutków, a nie popełniamy żadnego w wymienionych w artykule błędów, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Czasami główną przyczyną takiego stanu są choroby lub zaburzenia, takie jak na przykład insulinooporność. Jak dbasz o swoją sylwetkę? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału