Truskawki zachowają świeżość choćby przez tydzień. Zrób to po przyniesieniu do domu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Truskawki. Fot. Pexels


Sezon na truskawki już wystartował. Ceny za kilogram są spore, jednak wielu z nas nie może oprzeć się temu pysznemu przysmakowi. Co jednak zrobić, by truskawki zachowały świeżość na dłużej? Jest na to prosty sposób. A na dodatek niezwykle skuteczny.

Truskawki to obłędnie pyszne owoce, ale też nieco problematyczne. Są miękkie i soczyste, a przez to bardzo gwałtownie się psują. Już na drugi dzień nie smakują tak dobrze, jak w pierwszym dniu od zerwania z krzaka. Jest jednak sposób na to, by przyspieszyć ich świeżość. Po tygodniu będą smakowały tak samo dobrze. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Truskawki – co zrobić, by dłużej były świeże?

Jeśli chcemy, by truskawki były jędrne i soczyste po kilku dniach, możemy w łatwy sposób zapobiec ich gniciu. Od czego zacząć? Przede wszystkim należy od razu po przyniesieniu owoców do domu wyjąć je z reklamówki. Następnie należy przesypać je do sitka bądź koszyka, by miały stały dostęp powietrza. Dzięki temu nie będą tak gwałtownie się psuć. Najlepiej, by było to naczynie, które pozwoli na to, by truskawki leżały obok siebie, a nie jedna na drugiej. Przy okazji należy je przebrać, wyrzucając nadgniłe sztuki. Truskawki należy przechowywać w lodówce. Najlepiej jest robić to w szufladzie na owoce i warzywa bądź na górnej półce.

Sprawdź również: Wiele osób tego nie robi. Czy trzeba myć maliny przed jedzeniem?

Jeśli jednak chcemy jeszcze bardziej przedłużyć świeżość owoców, nie powinniśmy zapominać o tym jednym kroku. Potrzebujemy czystego słoika. Truskawki myjemy, jednak nie odrywamy szypułek. Następnie osuszamy je i przesypujemy do czystego słoika. Następnie zakręcamy go i chowamy do lodówki. Dzięki temu truskawki zachowają świeżość choćby przez tydzień.

Truskawki. Fot. Pexels

Posyp truskawki solą, a nie cukrem. Zdziwisz się

Posypanie truskawek cukrem sprawi, iż wcale nie będą one słone tylko słodkie! Fruktoza zawarta w truskawkach w połączeniu z sodem będzie jeszcze intensywniejsza w smaku. Wystarczy zatem posypać owoce delikatnie solą, a następnie wymieszać. Choć ten sposób brzmi absurdalnie, rzeczywiście działa.

Truskawki. Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału