Trudno jeść ją na surowo, ale w innej postaci to najzdrowszy owoc późnego lata. Aronia pomaga nie tylko na oczy i serce

stronakuchni.pl 1 rok temu
Cierpkie i kwaśne owoce aronii to skarbnica prozdrowotnych związków. I choć niełatwo jeść ją na surowo, aronia to świetny surowiec na przetwory i dodatek do zdrowych dań. Wyjaśniamy, co cennego zawiera aronia czarna (lub czarnooowocowa) i jakie ma cenne adekwatności. Jest ich całkiem sporo, bo pomaga nie tylko na krążenie i odporność. Zobacz, jak działa na organizm i jak ją wykorzystać.

Jak rozpoznać aronię i jej owoce?

Aronia czarna (Aronia melanocarpa), znana też jako aronia czarnoowocowa, to gatunek krzewu z rodziny różowatych. Dorasta do wysokości maksymalnie 2,5-3 metrów. Jest rośliną mało wymagającą i może rosnąć zarówno w glebie suchej, jak i na terenach podmokłych. Preferuje stanowiska słoneczne.

Spożywanie aronii wspomaga pamięć i koncentrację, a także reguluje procesy przemiany materii. AksanaYasiucheia/Getty Images

Owoce aronii mają ciemną, niemal czarną barwę i są zebrane w kiście. Pod mocno wybarwioną skórką kryje się jaśniejszy miąższ, który otacza drobne pestki. Pod względem budowy przypominają miniaturowe jabłka. Są bogate w cenne związki odżywcze. Robi się z nich przetwory, takie jak dżemy, soki, lecznicze nalewki i herbatki, które wzmacniają organizm i wspierają układ krążenia.

Dlaczego warto sięgać po aronię codziennie? Pomoże w walce z cukrzycą i nadciśnieniem

Cierpkie i suche owoce aronii, mimo iż trudno jest je jeść na surowo, zawierają w sobie wiele cennych dla zdrowia składników, z których warto skorzystać. Aronia bogata jest przede wszystkim w…

Monika Góralska

Co zawierają owoce aronii i ile mają kalorii?

Owoce aronii to bogactwo cennych, dobroczynnych dla zdrowia składników, do których należą antyoksydanty z grupy polifenoli, przede wszystkim antocyjany, a także witaminy, zwłaszcza kwas foliowy (10,7 mcg) i wit. K (29 mcg). Zapewniają też pewne ilości innych witamin, m.in. wit. A (43 IU), wit. E (0,75 mg), wit. B3 (0,67 mg) oraz wit. B6 (0,19 mg). Nie jest jednak tak bogata w witaminę C, jak się powszechnie uważa, bo w 100 g ma jej tylko 0,7 mg, podczas gdy taka sama porcja truskawek to prawie 69 mg, a cytryny – 53 mg.

Aronia zawiera wysoki poziom pektyn (rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który syci i obniża poziom cholesterolu we krwi), a także także fenolokwasy, garbniki i składniki mineralne, zwłaszcza:

  • potas – 309 mg,
  • wapń – 40 mg,
  • magnez – 21 mg,
  • żelazo – 0,4 mg,
  • inne, m.in. jod, mangan, bor, kobalt, miedź i molibden.

Dowiedz się też: Co to jest i jakie ma adekwatności?

Porcja aronii ważąca 100 g zapewnia 47 kcal, 33,8 g białka (z czego ok. 14 g to cukry proste), niespełna 3 g białka i 17 g błonnika pokarmowego.

Ponieważ owoce aronii mają kilka kalorii (garść tych jagód, czyli ok. 46 gramów, to jedynie 21 kcal), mogą włączyć je do swojej diety osoby odchudzające się i dbające o linię. Należy jednak podkreślić, iż ]surowe owoce aronii ze względu na kwaśny i cierpki smak raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia Z powodzeniem można jednak dodawać je do koktajli.

Najczęściej pije się sok z aronii. Jest to jednak produkt słodzony i o niewielkiej zawartości owoców, nie można więc uznać go za produkt prozdrowotny. Inaczej jest z sokiem aroniowym 100 proc., który dawkowany w ilości kilku łyżek dziennie stanowi cenny suplement diety.

Dlaczego warto pić sok z aronii? Poznaj jego cenne adekwatności zdrowotne

Sok z aronii dzięki dużej zawartości antyoksydantów wspomaga działanie układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Jego adekwatności doceniają przede wszystkim chorzy z…

Agata Siemiaszko

Właściwości lecznicze aronii czarnej

Aronia należy do najzdrowszych owoców. Picie naturalnego soku z aronii już po kilku tygodniach może wspomóc walkę z wysokim ciśnieniem krwi. Spożywanie przetworów z aronii, np. herbatki lub domowego kompotu z jej owoców, może wspierać ochronę organizmu przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca i udarem mózgu. Udział w tym ma m.in. zawarta w owocach aronii jest rutyna, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.

Owoce aronii mają też cenną własność polegającą na obniżaniu wchłaniania glukozy, dzięki czemu są zalecane w diecie osób chorujących na cukrzycę, choć należy pamiętać, iż dostępne w sklepach przetwory z aronii są na ogół dosładzane, więc niewskazane w diecie cukrzycowej.

Badania naukowe potwierdziły, iż sok, herbatka i kompot z aronii wpływają korzystnie na układ pokarmowy, a także wzmacniają układ nerwowy. Dzięki sporej zawartości polifenoli i witaminy B3 aronia jest cennym produktem wykorzystywanym w profilaktyce demencji, w tym choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.

Dzięki zawartości antocyjanów i witaminy A włączenie do jadłospisu przetworów z aronii poprawia ukrwienie siatkówki i chroni plamkę żółtą oka, chroniąc przed rozwojem zaćmy i innych chorób narządu wzroku.

Aronia pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie, a także zwalczać infekcje bakteryjne (Escherichia coli, Bacillus cereus) oraz wirusowe. Preparaty ze standaryzowaną dawką wyciągu z aronii stosuje się w profilaktyce i leczeniu grypy. Ponadto aronia ma adekwatności przyspieszające procesy oczyszczania organizmu z toksyn.

Aronia może być bezpiecznie spożywana przez kobiety w ciąży – jest to choćby zalecane, ponieważ dobroczynne składniki owoców aronii nie tylko wzmocnią organizm przyszłej mamy, ale także wspomogą rozwój płodu.

Idź do oryginalnego materiału