Czy podczas zbliżającego się tłustego czwartku, zamierzasz smażyć domowe pączki? jeżeli tak, to z myślą o tobie przygotowaliśmy kilka wskazówek, dzięki którym uzyskasz puszyste ciasto na pączki. Co musisz zrobić?
Co zrobić, aby uzyskać puszyste ciasto na pączki?
Jeśli wychodzisz z założenia, iż nie ma to jak domowe pączki i chcesz je usmażyć na karnawał lub tłusty czwartek, to dobrze poznać patent, za pomocą którego ciasto drożdżowe będzie puszyste i wyjątkowe. Niestety czasem zdarzają się takie sytuacje, iż ciasto na pączki nie chce wyrosnąć. jeżeli chcesz uniknąć tego typu sytuacji, to zwróć uwagę na to, kiedy dodajesz jajka do ciasta i w jakiej formie. jeżeli chcesz uzyskać puszyste ciasto na pączki, to przed dodaniem jajek do ciasta, dobrze będzie je najpierw roztrzepać. Ciasto z nieroztrzepanymi jajkami może wyjść zbite i może mieć trudności z wyrośnięciem.
Pączki – Pyszności; foto: Canva
Jak przygotować idealne pączki?
Nie ma to jak tradycyjna, domowa receptura na pączki. I właśnie takim przepisem posłużyliśmy się w tym przypadku. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Przekonaj się sam!
Składniki:
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- jajko
- 25 g świeżych drożdży
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru waniliowego
- opcjonalnie: ulubiona marmolada i cukier puder.
Sposób przygotowania:
Skoro już wiesz, jak przygotować puszyste ciasto na pączki, to czas zabrać się do smażenia tego słodkiego przysmaku. Na samym początku przygotuj rozczyn, mieszając drożdże, mleko, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, aby rozczyn pracował. Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki do dużej miski. Wbij jajko do oddzielnej miski, dodaj żółtka i utrzyj je na kogel-mogel, dodając cukier waniliowy. Teraz przełóż je do miski z mąką, wlej rozczyn, dodaj szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając roztopione masło.
Szybkie pączki na tłusty czwartek – Pyszności; foto: Canva
Wyrabiaj je tak długo, aż zacznie ci się odklejać od dłoni. Następnie, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 90 minut. Kiedy wyrośnie, to przełóż je na stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Przy pomocy szklanki wytnij kółka. jeżeli używasz nadzienie, to połóż odrobinę na każdym z kółek i następnie dobrze zalep. Odstaw pączki na 20 minut do wyrośnięcia i przystąp do smażenia. W głębokim garnku rozgrzej olej lub smalec i partiami wrzucaj pączki. Smaż je z obu stron, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po usmażeniu, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Szukasz słodkich inspiracji? Przygotuj jogurtowy sernik z malinami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: