Już za dwa tygodnie będziemy obchodzić Boże Narodzenie. 24 grudnia, jak co roku, wspólnie z bliskimi usiądziemy przy wigilijnym stole i będziemy zajadać się świątecznymi smakołykami. Jednym z nich jest smażony karp. Choć to tradycyjna potrawa, którą w wielu domach je się każdego roku, to jej przygotowanie wymaga sporo wprawy. Nie chodzi tylko o filetowanie i usuwanie łusek, ale także o samo smażenie. Nierzadko zdarza się, iż mimo wielu godzin spędzonych w kuchni, ryba nie wychodzi taka, jak byśmy chcieli. Sprawdź, w czym leży problem i jak przygotować karpia, by zasmakował całej rodzinie.
REKLAMA
Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, iż chce kupić żywego karpia
Jak pozbyć się zapachu mułu z karpia? Zrób to przed smażeniem
Karp to specyficzna ryba, która nie każdemu może posmakować. Głównym problemem jest jej intensywny zapach, przywodzący na myśl dno rzeki. Wbrew pozorom, nie musi to być standard. jeżeli dobrze oporządzimy i usmażymy karpia, po brzydkim zapachu nie będzie ani śladu. W tym celu należy na początek dokładnie wymoczyć rybę w mleku. Sprawdzi się też zimna woda z dodatkiem cytryny i odrobiną cukru. W ten sam sposób można potraktować inne gatunku o intensywnym aromacie, na przykład flądrę czy śledzia. Mocz mięso przez około godzinę, jednak pamiętaj o tym, by przed smażeniem dokładnie je osuszyć. Dzięki temu panierka nie będzie odchodzić na patelni.
Jak usmażyć karpia, żeby był chrupiący? Tak sprawdzisz, czy ryba jest gotowa
Przed smażeniem wybierz odpowiedni rodzaj tłuszczu, najlepiej taki o wysokim punkcie dymienia. Dobrze sprawdzi się na przykład olej rzepakowy. Kiepskim wyborem będzie z kolei smalec. Choć spełnia odpowiednie parametry spalania, to nie smakuje zbyt dobrze z rybą. Nie nada się również masło, ponieważ może zacząć się palić. Gdy już wybierzesz tłuszcz, porządnie rozgrzej go na patelni. Smaż karpia przez kilka minut, aż do zarumienienia skórki. Po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę. W międzyczasie zmniejsz ogień, by zatrzymać smak we wnętrzu ryby i jej nie przypalić. Pamiętaj, aby smażyć karpie bez pokrywki. Dzięki temu mięso nie zrobi się gumowate i będzie bardziej chrupkie. jeżeli chcesz sprawdzić, czy karp jest już gotowy, wbij widelec pod kątem 45 stopni w jego najgrubszą część. o ile mięso jest gotowe, będzie można je z łatwością podzielić na kawałki. Co ważne, dobrze usmażona ryba nie powinna mieć przejrzystego koloru.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.