Prosty trik na idealną kruszonkę
Bardzo lubię przygotowywać kruszonkę do ciast. Każdemu wypiekowi dodaje ona przyjemniej chrupkości, a do tego kusząco pachnie masłem i wanilią. Mam na nią swój niezawodny trik — kruszonka będzie idealna, jeżeli składniki wymieszamy z gorącym, rozpuszczonym masłem, a dopiero później schodzimy. Dzięki temu cukier dobrze połączy się z mąką, a całość nabierze pożądanej konsystencji mokrego piasku. Zimną kruszonkę dodaję na wierzch ciasta, tuż przed pieczeniem, by uzyskać odpowiednią kruchość. To bardzo łatwe i szybkie.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić pyszną kruszonkę do ciasta.
Przepis na kruszonkę
czas przygotowania: ok. 10 minut + schłodzenie przed pieczeniem
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 125 g zimnego masła,
- szczypta soli.
Błyskawiczny deser z owocami na lato. Zobacz na filmie, jak zrobić crumble
Crumble owsiane z morelami i czerwonymi porzeczkami to pyszny i bardzo łatwy do zrobienia deser na lato. Taki przysmak przygotujesz w 10 minut i upieczesz w 25. Świetnie smakuje z gałką lodów…
Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast
- Do miski przesiej mąkę pszenną.
- Dodaj cukier, wanilię i szczyptę soli. Wymieszaj składniki łyżką.
- W garnku rozpuść masło.
- Wlej rozpuszczone masło do mąki z cukrem i wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami — staraj się rozdrobnić ciasto na małe okruszki.
- Wstaw kruszonkę do lodówki na minimum 15 minut.
- Posyp swoje wypieki schłodzoną kruszonką i upiecz.
Czas pieczenia zależy od rodzaju ciasta. jeżeli kruszonka za bardzo się rumieni, przykryj ją papierem do pieczenia i piecz dalej, aż twój wypiek będzie gotowy. Smacznego!
Do jakich ciast dodajemy kruszonkę?
Kruszonka to pyszny dodatek do każdego wypieku. Świetnie nadaje się do ciast drożdżowych. Przygotowane z nią domowe drożdżówki, bułki, jagodzianki czy drożdżowe placki z owocami smakują rewelacyjnie.
Kruszonkę możemy dodać także do:
- ciast ucieranych,
- pieczonych serników,
- babeczek.
Popularny jest sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką oraz muffinki z owocami i kruszonką. Dobrym pomysłem jest także pyszny deser z owocami zapieczonymi pod warstwą chrupiącej i słodkiej kruszonki. Najlepiej smakują przygotowane tak jabłka, gruszki, śliwki i morele, podane na ciepło ze słodką śmietanką czy domowymi lodami.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: