Treściwa zupa strogonow z kurczaka na obiad. Wypróbuj przepis na jednogarnkowe danie. Ten posiłek znika w mgnieniu oka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne


Zupa strogonow to danie zainspirowane gulaszem wywodzącym się z kuchni francuskiej. W oryginalnej recepturze korzysta się z mięsa wołowego. jeżeli chcecie zrobić lżejszą wersję, zachęcamy do zrobienia zupy strogonow z kurczakiem. Wystarczy podążać za wskazówkami zawartymi w przepisie na zupę à la strogonow, aby cieszyć się smakowitym posiłkiem.

Zupa strogonow – przepis z kurczakiem

Liczba porcji: dla 3 – 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 10 ml oleju rzepakowego lub oliwy,
  • 20 g masła,
  • 400 g filetów z kurczaka,
  • 250 g dużych pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 marchewka,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 20 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego,
  • 10 g słodkiej papryki mielonej,
  • 3 g pikantnej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • 40 g posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Jak zrobić zupę strogonow z kurczakiem?

Przygotowanie:

  1. Na początek cebulę należy obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej z masłem, a następnie wrzucić i podsmażyć cebulę.
  2. Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Mięso należy smażyć przez około 5 minut, aż się zarumieni. Pod koniec należy doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  3. Pieczarki trzeba umyć, osuszyć i obrać kapelusze. Grzyby należy pokroić w półplastry i dorzucić do kurczaka z cebulą. Składniki powinny być smażone przez 5 minut, aż grzyby nabiorą złotego koloru.
  4. Marchewkę należy umyć, obrać, pokroić w plastry i dodać do garnka. Czerwoną paprykę należy umyć, przekroić na pół, wykroić z niej gniazdo nasienne i pokroić w kostkę Paprykę należy wrzucić do garnka i smażyć przez 5 – 9 minut.
  5. Składniki należy doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Kolejnym krokiem jest dolanie do składników na zupę bulionu warzywnego lub rosołu.
  6. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Zupę strogonow należy gotować przez około 10 minut na małym ogniu.
  7. Gotową zupę strogonow z kurczakiem należy rozdzielić na talerze i tuż przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Czytaj także przepis na tradycyjny strogonow:

Strogonow na obiad. Przepis na mięso w sosie z pieczarkami

Tradycyjny boeuf stroganow to potrawa inspirowana kuchnią francuską. W Polsce strogonow najczęściej przygotowuje się z wieprzowiny. Według tradycyjnych przepisów mięso gotowane jest w sosie, aby było…

Anna Daniluk

Sposób na zagęszczenie zupy strogonow

Istnieją co najmniej dwa sposoby, aby zagęścić domową zupę strogonow. Najpopularniejszym z nich jest podprażenie na patelni łyżki mąki pszennej i rozmieszanie jej z chochlą zupy. Oba składniki należy cały czas mieszać do powstania aromatycznej zasmażki. Gdy zgęstnieje, należy dodać ją do zupy, cały czas mieszając, aby się zasmażka idealnie rozpuściła. Drugim sposobem jest dodanie gęstej śmietany, którą wcześniej się zahartowało gorącą zupą. Ostatnia metoda nie odnosi się do dodania składnika, a do dłuższego gotowania zupy, aby płyn z zupy strogonow mógł odparować. Dzięki temu zupa będzie gęstsza, choć należy uważnie obserwować stopień ugotowania warzyw i mięsa, aby się zbytnio nie rozgotowały.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału