Sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą – przepis na grilla
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 8 plastrów wędzonego boczku,
- 2 duże lub 3 małe ziemniaki,
- 1 garść rukoli,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- ulubione przyprawy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić sałatkę z ziemniaków z boczkiem?
Przygotowanie:
- Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na suchej patelni, by się zrumienił.
- Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i gotować w osolonej wodzie 15 minut.
- Odsączyć, wyłożyć na patelnię i podsmażyć na niedużej ilości oleju, ostudzić.
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Do miski włożyć rukolę, cebulę, ziemniaki i boczek, dodać przyprawy i wymieszać.
- Całość skropić oliwą z oliwek.
Czytaj także:
Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
Sałatka ziemniaczana to popularny i pyszny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się idealnie na każdej imprezie. Proponuję przepis na sałatkę z młodych ziemniaków z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem. Warto…
„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z dodatkiem mięsa
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann znalazło się aż 70 przepisów. Miłośnicy dań mięsny mogą skorzystać z przepisu na sałatkę z kurczakiem, kukurydzą i ananasem lub wypróbować recepturę sałatki z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem. Natomiast fani ryb i owoców można nie pogardzą wyrafinowaną sałatką z krewetkami, rukolą i liśćmi szpinaku.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: