Treściwa sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą na grilla. Odkryj przepis idealny na wiosenny obiad. Tym daniem trafisz w gusta smakoszy

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Buchmann


Domowa sałatka z ziemniaków i boczku to pomysł na znakomitą przekąskę do potraw z grilla. Rukola i czerwona cebula dodają pikantnego smaku ziemniakom i podkreślają smak wędzonki. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

Sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą – przepis na grilla

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 duże lub 3 małe ziemniaki,
  • 1 garść rukoli,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • ulubione przyprawy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić sałatkę z ziemniaków z boczkiem?

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na suchej patelni, by się zrumienił.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i gotować w osolonej wodzie 15 minut.
  3. Odsączyć, wyłożyć na patelnię i podsmażyć na niedużej ilości oleju, ostudzić.
  4. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  5. Do miski włożyć rukolę, cebulę, ziemniaki i boczek, dodać przyprawy i wymieszać.
  6. Całość skropić oliwą z oliwek.

Czytaj także:

Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla

Sałatka ziemniaczana to popularny i pyszny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się idealnie na każdej imprezie. Proponuję przepis na sałatkę z młodych ziemniaków z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem. Warto…

Katarzyna Puczyńska

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z dodatkiem mięsa

W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann znalazło się aż 70 przepisów. Miłośnicy dań mięsny mogą skorzystać z przepisu na sałatkę z kurczakiem, kukurydzą i ananasem lub wypróbować recepturę sałatki z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem. Natomiast fani ryb i owoców można nie pogardzą wyrafinowaną sałatką z krewetkami, rukolą i liśćmi szpinaku.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału