Śniadania z jakościowych produktów, rzemieślnicze lody i najlepsza beza w mieście! Wszystko to pod jednym adresem – Złotno 70 w Łodzi.

Lody Tralala większość z was może dobrze znać. To jedne z pierwszych rzemieślniczych lodów jakie pojawiły się w naszym mieście. Zjecie je w kilku punktach w Łodzi, a od kwietnia zeszłego roku na łódzkiej gastro mapie pojawiła się kawiarnia Tralala Café, którą znajdziecie na Złotnie. To pierwszy całoroczny punkt, w którym zjecie nie tylko lody, ale też pyszne ciasta i desery z rąk Renaty znanej wcześniej z Café Eden – pewnie wielu z was szukało na mieście jej słodkości! Weekendami zaś menu kawiarni zostaje wzbogacone o ofertę śniadaniową z bardzo dobrej jakości produktów i w atrakcyjnych cenach.


Kawiarnia w murach sprzed stu lat
Właściciele, którzy na Złotnie mieszkają od lat wiedzieli czego brakuje tutejszym mieszkańcom – przyjemnej rodzinnej kawiarni, w której można napić się dobrej kawy, zjeść domowy deser, a w weekend przyjść na niespieszne śniadanie bez konieczności jazdy do centrum miasta. Swój lokal otworzyli w domu, który ma sto lat i z ukłonem dla jego starej duszy wraz z projektantką Agatą Armatys wpletli w jego wystrój zabytkowe elementy, m.in. żyrandole z kloszy babcinych lamp. Wnętrze Tralala Café, to też energiczne i zdecydowane kolory, w których dominuje granatowy, żółty i pomarańczowy – znajdziecie je na tutejszych plakatach i muralu, który zdobi drugą salę. W pierwszej zaś znajduje się bar i stoliki koktajlowe. Mijając obie sale dotrzecie do przyjemnego ogródka.

Śniadania weekendowe
Na początek zaczniemy od wytrawnej części menu czyli śniadań, które aktualnie zjecie w soboty i niedziele w godzinach 10.00 – 13.00. Jeszcze w tym roku planują wprowadzić je również w tygodniu. W karcie do wyboru jest kilkanaście śniadań w opcji wytrawnej i na słodko. Właściciele podkreślają, iż wszystko przygotowywane jest na jakościowych składnikach: ekologiczne jaja, prawdziwe masło, rzemieślnicze pieczywo z pabianickiej piekarni Bochenek, pachnące warzywa i owoce. Właśnie to jest wyznacznik dobrego śniadania, które wcale nie musi być przekombinowane – takich śniadań szukamy! Ich menu bazuje na sezonowości produktów, a teraz jest najlepsza pora na spróbowanie tego co Tralala ma w ofercie śniadaniowej.


Obłędne tosty
Znajdziecie tu bardzo fajne śniadaniowe propozycje, a wśród nich tosty na trzy sposoby, jajecznicę, klasyczne śniadania talerzowe z różnymi dodatkami, domowe pasty czy owsiankę z mnóstwem owoców. My spróbowałyśmy tosta, który był obłędny nie tylko z nazwy w menu – chrupiące pieczywo na zakwasie, w środku szynka i holenderska Gouda, sadzone jajka z kremowym żółtkiem i uczciwa ilość tartego sera Bursztyn z wierzchu (39 zł). Drugi wytrawny talerz, to pozycja Więcej Białka z soczystymi frankfurterkami, 3 sadzonymi jajkami, ubijanym masełkiem, sałatką i pysznym twarożkiem z rzodkiewką (38 zł). Taka jakość i takie ceny, to naprawdę bardzo atrakcyjna oferta. Gdybym tylko mieszkała bliżej, wiem, iż gościłabym tu co weekend.

Królowa bez
Choć śniadania póki co serwowane są tylko w weekendy, to kawiarnia pracuje przez siedem dni w tygodniu i codziennie załapiecie się tu na wspaniałe słodkości. Od niedawna tą częścią kawiarni zajmuje się Renata, którą znacie z Café Eden i ciasta od R. Jej deserów chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, ale jeżeli nie mieliście okazji ich spróbować, to koniecznie przybywajcie do Tralala Café. A jak w ladzie zobaczycie bezę pavlova, to od razu bierzcie dwie porcje. Jest rewelacyjna! W witrynie codziennie znajdziecie najróżniejsze desery przygotowywane z sezonowymi produktami. Pojawia się tu wspomniana beza, tiramisu, creme brulée, tarty i tartaletki, ptysie i inne cuda. Wszystko zjecie na miejscu, ale możecie też zamówić na domowe uroczystości.


Lody, bąbelkowe gofry i dobra kawa
Do tak dobrych słodkości konieczna jest dobra kawa, tej też tu nie brakuje. Ziarna od Fave Coffee, to kolejny wyznacznik dobrego smaku. Oprócz tego w barowej ofercie znajdziecie matchę w opcji klasycznej i w wakacyjnym wydaniu z mango, truskawką lub na wodzie kokosowej. Mają też domowe lemoniady i mrożone herbaty. A po więcej orzeźwienia zajrzyjcie do menu lodowego, gdzie codziennie do wyboru jest 16 smaków lodów. Zamówicie je klasycznie na porcje lub w postaci deseru lodowego. A gdyby jeszcze było wam mało, to spróbujcie bąbelkowych gofrów z prawdziwą bitą śmietaną i mnóstwem świeżych owoców!



Tralala Café pracuje codziennie od poniedziałku do niedzieli. W tygodniu zaglądajcie tu od 11.00 do 20.00, w weekendy od 10.00 do 20.00. Śniadania weekendowe serwują od 10.00 do 13.00