Tradycyjny sernik - przepis
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 kg sera półtłustego twarogowego,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka z pomarańczy.
kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek.
Jak zrobić tradycyjny sernik na kruchym spodzie?
Przygotowanie:
- Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta: mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem.
- Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
- Zagnieć ciasto i schowaj do lodówki, na czas przygotowywania masy serowej.
- Ser twarogowy należy zmielić razem z masłem w maszynce do mielenia.
- Ubij pianę z białek.
- W oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią.
- Do ubitych żółtek dodaj ser, pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową.
- Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podzieli na 2/3 i 1/3.
- Większą część rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na tak przygotowany spód wylej masę serową.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij nożem lub radełkiem na paski. Ułóż z nich na wierzchu sernika krateczkę.
- Piecz 1 godzinę 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
By sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku, przy uchylanych drzwiczkach. Gdy sernik wystygnie możesz dodatkowo polukrować go cytrynowym lukrem. Wystarczy utrzeć ok. 5 łyżek cukru pudru z sokiem z połowy cytryny. Smacznego!
Zobacz także: Przepis na sernik bez sera, czyli śmietanowiec
Jaki ser wybrać do wypieków?
Obecnie na sklepowych półkach królują gotowe sery na sernik, tzw. sery w wiaderkach. Przygotowywanie z nich ciasta jest dużo szybsze i prostsze. Nie wszystkie jednak są dobrej jakości i często zamiast sernika otrzymujemy za rzadkie ciasto, bardziej przypominające śmietanową masę.
Warto sięgać po prawdziwy półtłusty twaróg i poświęcić kilka dodatkowych minut, by go samodzielnie zmielić dzięki maszynki do mielenia lub praski do ziemniaków. Dzięki temu nasz sernik będzie wypiekiem doskonałym!
Jeśli lubisz bardzo kremową konsystencję sernika, to zmiel go dwu- lub trzykrotnie. jeżeli natomiast jesteś zwolennikiem ciężkich i konkretnych w smaku serników, wystarczy przepuścić twaróg przez maszynkę tylko raz.
Zobacz także: Jak zrobić twaróg na sernik? Przepis na ten ser jest banalnie prosty. Możesz go również podawać na śniadanie
Jakie dodatki do sernika?
Sernik warto wzbogacić skórką otartą z pomarańczy. Dzięki temu będzie miał piękny aromat i jeszcze lepszy smak. Możesz dodać także:
- skórkę z cytryny,
- rodzynki,
- ziarenka wanilii,
- cukier waniliowy,
- esencję waniliową,
- zapach do ciasta np. pomarańczowy.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: