Tradycyjny sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Sernik na kakaowym cieście

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Sernik królewski to prawdziwy rarytas. Kruche, kakaowe ciasto z tradycyjną masą serową i kakaową kruszonką smakuje wyśmienicie. Mam dla ciebie niezawodny przepis na ten wypiek. Z pewnością się uda i posmakuje każdemu. Wypróbuj przepis na sernik królewski.

Sernik królewski - przepis

czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina i 15 minut
porcja na dużą blaszkę 23x 36 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru waniliowego (16g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
    kakaowe ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak zrobić sernik królewski?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
  2. Dodaj żółtka, kakao, cukier i proszek dopieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto, odkrój 1/3 i schowaj obie części do zamrażarki, owinięte w folię spożywczą.
  4. Ser razem z masłem przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. jeżeli lubisz gładkie serniki możesz tę czynność wykonać dwukrotnie.
  5. W dużej misce ubij pianę z białek
  6. Następnie w oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią na jasną masę.
  7. Wsyp mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawaj ser, cały czas miksując.
  8. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
  9. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  10. Na spód zetrzyj na tarce większą część ciasta.
  11. Wyłóż na nie masę serową, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
  12. Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.

Zobacz także: Oszukany sernik czyli wyjątkowo lekkie ciasto styropian. Przepis na ciasto z brzoskwiniami. Pyszna masa bez grama sera

Sernik znany na całym świecie

Sernik to znane na całym świecie ciasto, które ma wiele odmian, smaków i sposobów przygotowania.

Tradycyjnie sernik przygotowuje się z białego sera. Najlepiej wybrać półtłusty twaróg i zmielić go samodzielnie dzięki maszynki do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Zobacz, jak zrobić twaróg na sernik.

Popularne przepisy na sernik:

  • sernik bez spodu,
  • sernik na kruchym cieście,
  • sernik wiedeński,
  • sernik na zimno,
  • sernik z rosą.

Zobacz także: Lekki jak piórko sernik japoński. Sprawdź przepis na delikatne ciasto dla całej rodziny. Wystarczy kilka podstawowych składników

Tradycyjny sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze...

+11 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału