Sernik królewski - przepis
czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina i 15 minut
porcja na dużą blaszkę 23x 36 cm
poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- opakowanie cukru waniliowego (16g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
kakaowe ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić sernik królewski?
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
- Dodaj żółtka, kakao, cukier i proszek dopieczenia.
- Zagnieć kruche ciasto, odkrój 1/3 i schowaj obie części do zamrażarki, owinięte w folię spożywczą.
- Ser razem z masłem przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. jeżeli lubisz gładkie serniki możesz tę czynność wykonać dwukrotnie.
- W dużej misce ubij pianę z białek
- Następnie w oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią na jasną masę.
- Wsyp mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawaj ser, cały czas miksując.
- Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Na spód zetrzyj na tarce większą część ciasta.
- Wyłóż na nie masę serową, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Zobacz także: Oszukany sernik czyli wyjątkowo lekkie ciasto styropian. Przepis na ciasto z brzoskwiniami. Pyszna masa bez grama sera
Sernik znany na całym świecie
Sernik to znane na całym świecie ciasto, które ma wiele odmian, smaków i sposobów przygotowania.
Tradycyjnie sernik przygotowuje się z białego sera. Najlepiej wybrać półtłusty twaróg i zmielić go samodzielnie dzięki maszynki do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Zobacz, jak zrobić twaróg na sernik.
Popularne przepisy na sernik:
- sernik bez spodu,
- sernik na kruchym cieście,
- sernik wiedeński,
- sernik na zimno,
- sernik z rosą.
Zobacz także: Lekki jak piórko sernik japoński. Sprawdź przepis na delikatne ciasto dla całej rodziny. Wystarczy kilka podstawowych składników
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: