Tradycyjny makowiec – przepis jak za dawnych lat
Liczba porcji: 16-20 porcji
Czas przygotowania: 3 godziny.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka esencji waniliowej.
Składniki na nadzienie:
- 200 g maku,
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 100 g cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1,5 łyżki miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 80 g rodzynek,
- 50 ml wody,
- 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
quiz
Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?
Jak zrobić domowy makowiec?
Przygotowanie:
- Ciasto: Świeże drożdże należy rozetrzeć z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
- Po godzinie do rozczynu należy dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko.
- Ciasto na makowiec należy dokładnie wyrobić manualnie lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie należy dodawać przestudzone stopione masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić.
- Ciasto na makowiec trzeba odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie należy przygotować nadzienie do makowca.
- Farsz do makowca: Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Następnie należy go odcedzić i zmielić trzykrotnie.
- Masło należy roztopić w garnku o grubym dniem razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, zmieloną laską wanilii, namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.
- Masę makową należy smażyć przez około 15 minut. Następnie należy ją zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.
- Ciasto na struclę makową trzeba cienko rozwałkować, nadziać masą makową i zrolować zaczynając od dłuższego boku prostokąta.
- Gotowy makowiec należy włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Makowiec powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza przez 45 minut.
- Gotowy makowiec można posypać cukrem pudrem, polukrować, oblać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzeszkami lub posiekaną skórką pomarańczową.
Nie tylko makowiec zawijany
Zachęcamy, aby eksperymentować z formą i nadzienie do makowca używać do wypieków przypominających rogale świętomarcińskie, dodawać je do tradycyjnej kutii albo robić świąteczne muffinki na Boże Narodzenie. Pysznym pomysłem na wykorzystanie maku są także domowe kluski z makiem. Zaskakująco będzie smakować makowiec japoński, który przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Z pewnością ograniczyć może nas tylko wyobraźnia.
Czytaj także: Świąteczny sernik z makiem Macieja Regulskiego. Przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie zachwyci gości. Ciasto na Wigilię „MasterChefa”
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: