Tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie. Przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe z makiem. Oto makowiec, który zawsze się udaje

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: teresaterra/123rf.com


Makowiec to tradycyjne ciasto, najczęściej kojarzone z wieczerzą wigilijną lub Bożym Narodzeniem. zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego i niebieskiego maku. Nadzienie wypełnia się rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Zobacz prosty przepis na domowego makowca. Gwarantujemy, iż posmakuje każdemu.

Tradycyjny makowiec – przepis jak za dawnych lat

Liczba porcji: 16-20 porcji
Czas przygotowania: 3 godziny.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka esencji waniliowej.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g maku,
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 1/2 laski wanilii,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 80 g rodzynek,
  • 50 ml wody,
  • 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Jak zrobić domowy makowiec?

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Świeże drożdże należy rozetrzeć z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
  2. Po godzinie do rozczynu należy dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko.
  3. Ciasto na makowiec należy dokładnie wyrobić manualnie lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie należy dodawać przestudzone stopione masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić.
  4. Ciasto na makowiec trzeba odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie należy przygotować nadzienie do makowca.
  5. Farsz do makowca: Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Następnie należy go odcedzić i zmielić trzykrotnie.
  6. Masło należy roztopić w garnku o grubym dniem razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, zmieloną laską wanilii, namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.
  7. Masę makową należy smażyć przez około 15 minut. Następnie należy ją zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.
  8. Ciasto na struclę makową trzeba cienko rozwałkować, nadziać masą makową i zrolować zaczynając od dłuższego boku prostokąta.
  9. Gotowy makowiec należy włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. Makowiec powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza przez 45 minut.
  11. Gotowy makowiec można posypać cukrem pudrem, polukrować, oblać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzeszkami lub posiekaną skórką pomarańczową.

Nie tylko makowiec zawijany

Zachęcamy, aby eksperymentować z formą i nadzienie do makowca używać do wypieków przypominających rogale świętomarcińskie, dodawać je do tradycyjnej kutii albo robić świąteczne muffinki na Boże Narodzenie. Pysznym pomysłem na wykorzystanie maku są także domowe kluski z makiem. Zaskakująco będzie smakować makowiec japoński, który przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Z pewnością ograniczyć może nas tylko wyobraźnia.

Czytaj także: Świąteczny sernik z makiem Macieja Regulskiego. Przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie zachwyci gości. Ciasto na Wigilię „MasterChefa”

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału