Tradycyjne łazanki z młodą kapustą. Prosty przepis z dodatkiem boczku. Tani i smaczny obiad idealny na wiosnę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/arfo/zdjęcie ilustracyjne


Pyszne łazanki z młodą kapustą to danie, które najczęściej gości na talerzach w maju i w czerwcu. Właśnie wtedy szukamy sposobów na przyrządzenie młodej kapusty. Tradycyjnie do łazanek z młodą kapustą przydaje się okrasa. Zdradzamy tajniki idealnego smaku. Wypróbuj przepis na łazanki z młodej kapusty.

Łazanki z młodą kapustą - przepis na obiad z boczkiem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g suchych łazanek,
  • 10 g smalcu lub oleju rzepakowego,
  • 200 g wędzonego boczku lub żeberek,
  • 1 cebula,
  • 10 g suszonego majeranku,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 g młodej kapusty,
  • 150 ml bulionu warzywnego.

Do podania:

  • 10 g posiekanej natki pietruszki,
  • 10 g posiekanego koperku.

Do smaku (opcjonalnie):

  • 3 g soli,
  • 3 g mielonego kminku.

Jak zrobić łazanki z dodatkiem młodej kapusty?

Przygotowanie:

  1. Łazanki należy ugotować w osolonej wrzącej wodzie, aż będą al dente. Zajmie to około 2-3 minuty.
  2. W tym czasie należy rozgrzać patelnię z olejem lub smalcem i podsmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek, lub wędzone żeberka.
  3. Następnie należy dodać umytą, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość należy smażyć przez około 5 minut. Aż zacznie przyjemnie pachnieć, a boczek się zarumieni.
  4. Kolejnym krokiem jest doprawienie dania suszonym majerankiem i według gustu mielonym kminkiem.
  5. Z młodej kapusty należy usunąć wierzchnie liście, umyć, przekroić na ćwiartki i posiekać na cienkie plastry.
  6. Następnie młodą kapustę trzeba dodać do głębokiej patelni z wcześniej podsmażonym boczkiem.
  7. Młodą kapustę należy przez chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym.
  8. W razie potrzeby trzeba młodą kapustę przyprawić solą i czarnym pieprzem.
  9. Młodą kapustę należy dusić przez około 15 minut. Od czasu do czasu trzeba mieszać.
  10. Na koniec trzeba dodać wcześniej ugotowane łazanki i połączyć je z młodą kapustą.
  11. Łazanki z kawałkami młodej kapusty przed podaniem można udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Wypróbuj także:

Coleslaw. Przepis na słynną surówkę z białej kapusty

Surówka coleslaw to jedna z najbardziej znanych i lubianych surówek na święcie. Jej głównym składnikiem jest biała kapusta. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki pyszny dodatek do obiadu. Możesz…

Katarzyna Puczyńska

Sposoby podania łazanek

Domowe łazanki można podawać na różne sposoby. Poza sezonem na młodą kapustę świetnie sprawdza się kapusta biała, a choćby kapusta czerwona, która nadaje interesującego kolorytu. Podstawowy przepis na łazanki z młodą kapustą można urozmaicić, dodając plastry ulubionej kiełbasy. Miłośnicy grzybów mogą zestawić młodą kapustę z pokrojonymi pieczarkami. Po grzybobraniu sprawdzą się też leśne grzyby takie jak np.: borowiki. Poza sezonem na młode warzywo zachęcamy do przygotowania łazanek z domową kiszoną kapustą.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału