Kurki w śmietanie – prosty przepis
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g oczyszczonych i umytych kurek,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 250 ml śmietany 30 procent,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 50 g posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- 20 g masło klarowane lub oleju,
- 5 g soli do smaku.
Jak zrobić kurki w śmietanie?
Przygotowanie:
- Cebulę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie na patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać masło klarowane lub olej.
- Na rozgrzanym tłuszczu należy podsmażyć cebulę do zarumienienia.
- Następnie do cebuli należy dodać kurki. Małe w całości, duże można przekroić na pół. Grzyby trzeba smażyć przez 5 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Kurki można przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dolać do nich śmietanę kremówkę.
- Na koniec kurki w śmietanie należy posolić do smaku i udekorować posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Czytaj także: Aromatyczna zupa kurkowa dla rodziny. Wypróbuj przepis na zupę ze świeżych grzybów Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Kurki w sosie śmietanowym z kurczakiem
W podobny sposób można przygotować szybkie danie obiadowe. Wystarczy około 400 g filetu z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą. Można je odłożyć na talerz i na tej samej patelni podsmażyć kurki. Gdy grzyby będą złote można połączyć je z wcześniej obsmażoną cebulą i kurczakiem. Po chwili trzeba zaprawić je śmietaną. Świetnym wyborem jest śmietana kremówka, ale można zahartować gęstą śmietanę o 18 – procentowej zawartości tłuszczu.
Polecamy także wypróbować przepis na makaron z kurkami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: