Tradycyjne cynaderki jak z PRL-u. Poznaj przepis na domowy posiłek z podrobów. Tym daniem zajadano się w barach mlecznych

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/phbcz/zdjęcie ilustracyjne


Cynaderki to popularne w czasach PRL-u danie z nerek. Właśnie wtedy na stołówkach i w barem mlecznych karmiono tym tanim gulaszem z podrobów. Często były przyrządzane w śmietanie i oprószone natką pietruszki. Zobacz przepis na delikatne nerki wieprzowe w kremowym sosie.

Cynaderki wieprzowe – przepis w sosie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g nerek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 5 g soli,
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 10 ml oleju,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 5 g mąki pszennej,
  • 200 g śmietany,
  • 20 g natki pietruszki.

Do gotowania:

  • 1,5 l wody,
  • 5 g soli.

Jak zrobić dobre cynaderki?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oczyścić nerki wieprzowe, czyli rozciąć je, wyciąć żyły i usunąć błonki. Należy zachować ostrożność, aby nie przeciąć żyłek, a wycinać je w całości. W przeciwnym razie cynaderki będą gorzkie.
  2. Oczyszczone cynaderki należy włożyć do miski z zimną wodą na minimum 2-3 godziny. Następnie trzeba je wypłukać (nawet kilka razy).
  3. W garnku należy zagotować wodę i posolić. Do wrzątku należy włożyć pokrojone cynaderki i gotować je przez 5 minut.
  4. Podgotowane nerki należy odcedzić i pokroić w kostkę lub paski.
  5. Cebulę trzeba obrać i pokroić w talarki. Następnie na szerokiej patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę.
  6. Zarumienioną cebulę należy włożyć do garnka, a na patelnię włożyć pokrojone obtoczone w mące nerki.
  7. Należy je smażyć do momentu, aż nabiorą brązowego koloru. Nerki należy dodać do garnka z cebulą i doprawić solą wraz z majerankiem.
  8. Do cynaderek trzeba wlać śmietanę i dusić pod przykryciem przez 15 minut. W trakcie gotowania można dolać około 1/2 szklanki ciepłej wody.
  9. Cynaderki duszone w sosie śmietanowym są gotowe do podania. Na koniec warto posiekać natkę pietruszki i posypać nią gulasz.

Czytaj także: Tradycyjne ozorki w sosie chrzanowym. Odkryj przepis na tani obiad z wieprzowiny. Prawdziwy przysmak jak za dawnych lat

Dodatki do cynaderek

Taki tani gulasz z nerek można podawać z ugniecionymi ziemniakami na purée, z ugotowaną kasza gryczaną albo kaszą pęczak. Cynaderki w śmietanie można zjeść z frytkami, pieczonymi warzywami albo po prostu z kromką świeżego chleba. Warto też pamiętać o podaniu surówek. w okresie ogórkowym świetnie cynaderki świetnie smakują z mizerią. Można także zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty i koperku.

Mamy nadzieję, iż wypróbujecie przepis na nieco zapomniane danie z nerek, które niegdyś było bardzo popularnym daniem obiadowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału