Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest delikatne, maślane i przepyszne. Oto niezawodny przepis na drożdżówkę ze śliwkami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to prawdziwy rarytas. Polecam przepis na ten smakołyk, który przygotowuję już od lat. Zawsze się udaje. Ciasto jest delikatne, maślane i rozpływające się w ustach. Do tego kwaskowe i pachnące owoce, pyszna waniliowa kruszonka oraz cytrynowy lukier. Po prostu palce lizać! Serdecznie polecam, wypróbuj przepis na najlepszą drożdżówkę ze śliwkami.

Drożdżówka ze śliwkami. Sprawdzony przepis na ciasto

Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. To jeden z moich ulubionych wypieków, który nigdy nie zawodzi. Zawsze znika do ostatniego okruszka. Ciasto jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach i cudownie pachnie wanilią. Aromatyczne śliwki dodają odrobinę kwaskowatego smaku. Całość zdobi maślana kruszonka i lukier. Dla mnie to niebo w gębie. Polecam nie tylko takim łasuchom jak ja, ale i każdemu – wypiek jest wyśmienity i nie za słodki.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

czas przygotowania: ok. 1 godzina + wyrastanie i pieczenie ciasta
porcja na: dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży + łyżeczka cukru i 2 łyżki mleka,
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • ok. 15 śliwek,

kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 120 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny.

Znakomita czekośliwka. Sprawdź przepis na powidła śliwkowe z czekoladą

Czekośliwka to pyszne powidła śliwkowe z czekoladą, które są tak dobre, iż chce się je wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do ciast, deserów, a także do pieczywa.…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Najpierw zrób zaczyn. W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 2 łyżami mleka. Odstaw na 5 minut, by zaczyn delikatnie podrósł.
  2. Rozpuść masło.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, wanilię, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i roztrzepane widelcem jajko.
  4. Wlej mleko i wymieszaj łyżką.
  5. Następnie wlej rozpuszczone masło, wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć rękami.
  6. Ciasto ma być elastyczne i ładnie odchodzić od rąk i ścianek miski.
  7. Przykryj ciasto np. ściereczką i odstaw na minimum 30 minut. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  8. Zrób kruszonkę: wymieszaj łyżką mąkę z cukrem, wanilią, szczyptą soli i rozpuszczonym masłem, schowaj do lodówki.
  9. Śliwki umyj i przekrój na pół, usuń pestki.
  10. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  11. Cisto rozwałkuj i przełóż do blaszki.
  12. Ułóż na nim śliwki, skórką do dołu.
  13. Całość posyp kruszonką – rozcieraj zimne ciasto w palcach, aż będzie przypominało mokry piasek.
  14. Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
  15. Wystudzone ciasto udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Gotowe, smacznego!

Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest de...

+26 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału