Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Tradycyjny przepis na niesamowicie smaczną zupę pieczarkową z ziemniakami. Zupę pieczarkową możesz ugotować na bazie rosołu, wywaru z mięsa drobiowego, wołowego lub żeberek wieprzowych. Zupa doskonale smakuje z ziemniakami. Jej wyjątkowy smak doceniają dzieci oraz dorośli. Dostęp do pieczarek sprawia, iż możemy ją gotować przez cały rok.

Zupa pieczarkowa w liczbach:

  • przygotujesz w 30 minut
  • łączny czas gotowania 120 minut.

Zupa pieczarkowa

Kaloryczność: 25 kcal w 100 g zupy pieczarkowej. Z podanych proporcji otrzymasz 3 litry aromatycznej zupy.

  • 500 g mięsa drobiowego (skrzydełka, udka, korpus, szyjka) lub żeberek wieprzowych lub wołowiny z kością
  • 2,5 litra wody
  • 500 g pieczarek
  • 250 g ziemniaków
  • 400 g marchewki (4 średnie sztuki)
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • łyżka tłuszczu: oleju, oliwy lub masła klarowanego do podsmażenia pieczarek
  • do smaku: sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób wykonania zupy pieczarkowej.

Do przygotowania zupy pieczarkowej potrzebować będziemy przede wszystkim: duży garnek (najlepiej 5 litrowy), łyżka cedzakowa.
Przeczytaj dokładnie cały opis, zanim przystąpisz do gotowania zupy. Dzięki temu optymalnie rozplanujesz czas poszczególnych etapów przygotowywania potrawy.

Wykonanie zupy pieczarkowej zaczynam od przygotowania wywaru mięsnego. jeżeli zupę wykonujesz na bazie wczorajszego rosołu (2,5 – 3 litry bulionu), możesz pominąć ten krok.

W tym celu mięso płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Następnie wrzucam do garnka i zalewam 2,5 litra zimnej wody. Gotuję na średnim ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejszam ognień, aby się tylko lekko bulgotały małe pęcherzyki powietrza. Gotuję tak bez przykrycia przez 60 minut. Podczas gotowania, na górze pojawia się szum, którym zbieram i usuwam dzięki łyżki lub łyżki cedzakowej. Po zebraniu szumu, wrzucam przyprawy: listki laurowe, ziela angielskie oraz ziarna pieprzu czarnego.

Gdy wywar się gotuje na małym ogniu, szykuję warzywa.
Marchewkę, selera i pietruszkę obieram, po czym przekrawam na pół. Obrane i przekrojone warzywa wrzucam po 60 minutach gotowania się wywaru mięsnego i gotuję przez następne 30 minut, aż warzywa zmiękną. Uzupełniam odparowaną wodę wrzątkiem z czajnika.

Następnie wyławiam mięso oraz warzywa z zupy. Pietruszkę i selera nie dodaję już do zupy, bo domownicy nie przepadają za nimi w zupie. Możesz zjeść, wyrzucić lub zostawić do sałatki jarzynowej. Z mięsa usuwam ewentualne kości, kostki lub skórki. Marchewkę kroję w grubsze plastry lub kostkę. Mięsko oraz marchewkę odkładam na talerz i dodam ponownie do zupy pod sam koniec gotowania.

Dodaję pieczarki i ziemniaki.

Pieczarki płuczę. Następnie kapelusze obieram i całe grzybki kroję w plastry o grubości około 3 mm. Na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu i wrzucam pokrojone plastry pieczarek. Blanszuję na średnim ogniu przez około 15 minut.
Kartofle obieram z łupinek i kroję w niedużą kostkę około 1,5 cm.

Zblanszowane plastry pieczarek oraz pokrojone w kostkę kartofle wrzucam do gotującej się zupy. Gotuję na małym ogniu przez kolejne 15 – 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Pod koniec gotowania zupy wrzucam mięsko oraz pokrojoną marchewkę. Dodaję do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny. Wsypuję także posiekaną natkę pietruszki lub kopru. Całość mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę i zdejmuję z ognia.
Zupa pieczarkowa jest już gotowa.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Wskazówki.

Niektórzy zamiast ziemniaków, podają zupę pieczarkową z makaronem. Wówczas makaron trzeba ugotować oddzielnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po odcedzeniu, dodać na talerz z zupą.

Zupą pieczarkowa doskonale smakuje zabielona śmietaną. W tym celu kilka łyżek (użyj 4 i sprawdź czy kolor jest odpowiedni) kwaśnej śmietany 18% umieść w salaterce i dodaj kilka łyżek gorącej zupy. Całość wymieszaj i następnie stopniowo wlej do garnka z zupą cały czas mieszając. Dzięki temu śmietana się nie zważy. Możesz także użyć słodkiej śmietanki 30 %. Wówczas nie trzeba jej hartować z obawy o zważenie.

Pieczarkową możesz również zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną. Tak robiła zawsze moja babcia. Mąkę przed dodaniem do zupy, należy połączyć podobnie jak śmietanę 18%.

Idź do oryginalnego materiału