Tradycyjna wieprzowina w duszonej marchewce: Klasyka czeskiej kuchni

fajnainspiracja.pl 1 dzień temu
źródło: facebook.com/Svoboda vaření

Wieprzowina w marchewce to danie, które w czeskich domach kochają całe pokolenia. To połączenie soczystego mięsa w delikatnie słodkim sosie marchewkowym, podawane najczęściej z gotowanymi ziemniakami. Przepis jest prosty, niedrogi, a efekt końcowy to sycący obiad, który doskonale rozgrzewa i smakuje jak u babci.

Składniki:

  • 500–700 g łopatki wieprzowej (pokrojonej w kostkę)
  • 500 g świeżej marchewki (pokrojonej w talarki lub półksiężyce)
  • 1 duża cebula (pokrojona drobno)
  • Smalec lub olej do smażenia
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka kminku (całego lub mielonego)
  • Woda lub wywar do podlania (ok. 500–700 ml)
  • 1–2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub mąki pszennej) do zagęszczenia
  • Opcjonalnie: odrobina soku z cytryny i szczypta cukru do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

1. Baza sosu:

W większym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy ją na złoty kolor.

2. Przygotowanie mięsa:

Do podsmażonej cebuli dodajemy kostki wieprzowiny. Smażymy na silnym ogniu, aż mięso „zamknie się” i lekko zbrązowieje z każdej strony. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem.

3. Duszenie:

Mięso podlewamy niewielką ilością wody lub wywaru, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 45–60 minut, aż mięso będzie prawie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody w trakcie duszenia.

4. Dodanie marchewki:

Do garnka dodajemy pokrojoną marchewkę. Krótko przesmażamy z mięsem, a następnie ponownie lekko podlewamy wodą. Dusimy przez kolejne 15–20 minut, aż marchewka i mięso będą całkowicie miękkie.

5. Zagęszczanie i doprawianie:

W małej miseczce mieszamy skrobię ziemniaczaną (lub mąkę) z odrobiną zimnej wody. Powstałą zawiesinę powoli wlewamy do garnka, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Na koniec doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny (podkreśli słodycz marchewki) oraz ewentualnie odrobiną cukru.


Wskazówki dla najlepszego rezultatu:

Karmelizacja to podstawa: Dobrze podsmażona cebula i mięso nadają sosowi głęboki kolor i smak.

Struktura marchewki: jeżeli lubisz, gdy marchewka jest bardzo miękka, dodaj ją nieco wcześniej. jeżeli wolisz „al dente”, 15 minut duszenia wystarczy.

Dodatki: Danie najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Niektórzy lubią dodać do sosu pod koniec odrobinę masła dla aksamitnego wykończenia.

Więcej świetnych przepisów

Wieprzowa mieszanka z frytkami – szybki i sycący obiad

Plastry wieprzowiny w pikantnej marynacie: Szybki przepis na soczyste mięso

Idź do oryginalnego materiału