Tradycyjna kapusta z grochem. Przepis na aromatyczne danie na Wigilię. Warto pamiętać o jednej przyprawie

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: arfo/123RF


Kapusta z grochem to danie, które można zrobić tanio i z łatwo dostępnych składników. Ważne, aby korzystać z dobrej kapusty kiszonej i ugotowanego do miękkości żółtego grochu. Zgodnie z tradycją potrawa przygotowywana jest na postną Wigilię. W związku z tym mogą jeść ją wegetarianie i weganie. Zobacz przepis na aromatyczną kapustę z grochem.

Kapusta z grochem – przepis na Wigilię

Czas przygotowania: 1 godzina + cała noc namaczania grochu w wodzie,
liczba porcji: dla 6-8 osób.

Składniki:

  • 200 g wyłuskanego żółtego grochu,
  • 450 g kiszonej kapusty z marchewką,
  • 1,5 l wody lub bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch w zimnej wodzie. Następnego dnia należy groch odcedzić i zagotować w 1,5 litra wody w garnku z grubym dnem. Groch można też gotować w bulionie warzywnym.
  2. Gotujący się groch należy posolić i gotować przez około 25-30 minut.
  3. Kiszoną kapustę należy drobno posiekać ostrym nożem. Pokrojoną kiszoną kapustę trzeba włożyć do drugiego garnka i podlać 70 ml wody.
  4. Garnek należy przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  5. Na dużej patelni należy rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Składniki smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni.
  6. Do cebuli należy dodać odcedzoną i podgotowaną kapustę kiszoną. Całość smażyć przez 5-10 minut.
  7. Następnie na patelnię trzeba dodać ugotowany groch i podgotować przez parę minut.
  8. Gotowa wigilijna kapusta z grochem jest gotowa do podania.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Domowa kapusta z grochem i grzybami

Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie doprawić kapustę z grochem suszonymi grzybami. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak grzyby do farszu na uszka. Jednak nie trzeba ich mielić, a tylko pokroić na średniej wielkości kawałki. Wywar grzybowy można też dodać do podgotowania kapusty kiszonej. Dzięki temu zyska odświętny smak.

Zobacz także: Tradycyjna grochówka z boczkiem. Przepis na danie lepsze niż w wojsku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa zdradziła trik na gęstą zupę

Kapusta z grochem na co dzień

Poza postną kapustą wigilijną można zrobić kapustę z dodatkiem ciecierzycy i kawałków mięsa. Nie będzie to tradycyjna receptura przygotowywana na święta Bożego Narodzenia, ale z pewnością urozmaici codzienne menu. Do kapusty kiszonej polecamy dodać boczek, kiełbasę albo kawałki wędzonki, np. żeberek.

Sprawdź także: Domowe gołąbki wigilijne. Przepis na danie z kaszą gryczaną i grzybami. Zdrowe i pyszne danie na święta

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału