Grochówka – przepis na tradycyjną zupę
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1, 5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 litry wody,
- 100 g wędzonego boczku,
- 200 g żeberek bez kości,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 200 g żółtego łuskanego grochu,
- 2 liście laurowe,
- 4 sztuki ziela angielskiego,
- 10 g suszonego majeranku.
Do podania:
- 10 g posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku.
Do smaku:
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
quiz
Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?
Jak zrobić domowa grochówkę?
Przygotowanie:
- Do garnka o grubym dnie należy włożyć pokrojony wędzony boczek i żeberka bez kości. Następnie należy zalać je wodą i zagotować na średnim ogniu.
- Potem należy zmniejszyć ogień, jeżeli pojawią się białe szumowiny na wierzchu wywaru, to należy je zdjąć przy pomocy sitka. W tym czasie do gotującego się mięsa należy dorzucić przepłukany żółty groch.
- Powstająca zupę grochową należy przykryć pokrywką i gotować przez 45 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu można danie dosolić.
- Gdy groch się gotuje należy umyć, obrać i pokroić w kostkę warzywa.
- Gdy będą gotowe trzeba dorzucić je do wywaru wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Wszystkie składniki należy gotować około 20 minut.
- Na oddzielnej patelni należy przesmażyć na rozgrzanym oleju pokrojoną w kostkę cebulę razem z majerankiem.
- Gdy cebula będzie złotobrązowa należy dodać ją do zupy.
- Z grochówki należy wyjąć liście laurowe i mięso.
- Gotową grochówkę należy zmielić blenderem ręcznym, a następnie dodać pokrojone i ugotowane mięso.
- Gotową, gorącą zupę należy rozłożyć do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.
Postna grochówka według Ćwierczakiewiczowej
Metoda przygotowania Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to dla wielu osób przepis babci. Autorka książek kucharskich w swoim przepisie uwzględniała też postną wersję dania. W wersji bez dodatku mięsa zalecała użycie większej ilości grochu, a także wzbogacenie zupy o ugotowaną osobno kaszę perłową. W innej wersji zachęcała do dodania „dużego kawału masła i grzanek”.
+5
Zobacz galerię
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: