Tradycyjna grochówka z boczkiem. Przepis na danie lepsze niż w wojsku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa zdradziła trik na gęstą zupę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/michelleleephotography


Zupa grochowa to dla wielu osób danie kojarzące się z żywieniem w wojsku lub jako posiłkiem na rajdach turystycznych. Gorące danie wypełnione białkiem, pochodzącym z grochu i mięsa, ma wielu smakoszy. Polecamy sposób na gęstą grochówkę pachnącą majerankiem.

Grochówka – przepis na tradycyjną zupę

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1, 5 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 200 g żeberek bez kości,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 200 g żółtego łuskanego grochu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 sztuki ziela angielskiego,
  • 10 g suszonego majeranku.

Do podania:

  • 10 g posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku.

Do smaku:

  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Jak zrobić domowa grochówkę?

Przygotowanie:

  1. Do garnka o grubym dnie należy włożyć pokrojony wędzony boczek i żeberka bez kości. Następnie należy zalać je wodą i zagotować na średnim ogniu.
  2. Potem należy zmniejszyć ogień, jeżeli pojawią się białe szumowiny na wierzchu wywaru, to należy je zdjąć przy pomocy sitka. W tym czasie do gotującego się mięsa należy dorzucić przepłukany żółty groch.
  3. Powstająca zupę grochową należy przykryć pokrywką i gotować przez 45 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu można danie dosolić.
  4. Gdy groch się gotuje należy umyć, obrać i pokroić w kostkę warzywa.
  5. Gdy będą gotowe trzeba dorzucić je do wywaru wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  6. Wszystkie składniki należy gotować około 20 minut.
  7. Na oddzielnej patelni należy przesmażyć na rozgrzanym oleju pokrojoną w kostkę cebulę razem z majerankiem.
  8. Gdy cebula będzie złotobrązowa należy dodać ją do zupy.
  9. Z grochówki należy wyjąć liście laurowe i mięso.
  10. Gotową grochówkę należy zmielić blenderem ręcznym, a następnie dodać pokrojone i ugotowane mięso.
  11. Gotową, gorącą zupę należy rozłożyć do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.

Postna grochówka według Ćwierczakiewiczowej

Metoda przygotowania Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to dla wielu osób przepis babci. Autorka książek kucharskich w swoim przepisie uwzględniała też postną wersję dania. W wersji bez dodatku mięsa zalecała użycie większej ilości grochu, a także wzbogacenie zupy o ugotowaną osobno kaszę perłową. W innej wersji zachęcała do dodania „dużego kawału masła i grzanek”.

Tradycyjna grochówka z boczkiem. Przepis na danie lepsze niż...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału