Tradycyjna bawarka, czyli herbata z mlekiem. Przepis na prosty napój z dzieciństwa. W Indiach dodają zestaw aromatycznych przypraw

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/fahrwasser


Bawarka to dla wielu osób napój kojarzony z dzieciństwem. Mocna czarna herbata z mlekiem i cukrem towarzyszyło wielokrotnie kanapkom na śniadanie. Część osób kojarzy też bawarkę, jako sposób na angielski napój. Zwyczaj picia herbaty z mlekiem szczególnie popularny jest w Wielkiej Brytanii. Podpowiadamy przepis na tradycyjną bawarkę.

Bawarka – przepis podstawowy

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 ml wody,
  • 10 g (2 łyżeczki) liściastej czarnej herbaty np.: Yunnan,
  • 5 g cukru,
  • 80 ml mleka 2% lub 3,2%.

Jak zrobić bawarkę?

  1. Na początku należy zagotować wodę i do dzbanka lub zaparzacza wsypać liście czarnej herbaty.
  2. Następnie należy zalać wrzątkiem herbatę i odstawić na 5 minut do zaparzenia.
  3. Kolejnym krokiem jest wlanie mleka do garnka i podgrzewanie go do pierwszego zawrzenia.
  4. Następnie herbatę należy opcjonalnie posłodzić i przelać do dwóch filiżanek lub kubków.
  5. Herbatę należy uzupełnić podgrzanym mlekiem i podawać na ciepło.

Chai masala, czyli bawarka po indyjsku

W Indiach przyrządza się napój chai masala, czyli herbatę z mlekiem z dodatkiem mielonego lub świeżego imbiru, anyżu, gałki muszkatołowej, laski cynamonu, a choćby czarnego pieprzu. Często pojawiającą się przyprawą w zestawie aromatyzującym indyjską herbatę jest kardamon. Przyprawy warto zagotować z wodą i liśćmi herbaty, odstawić do zaparzenia a następnie przelać przez sitko. Na koniec należy dolać mleko. Taka herbata z mlekiem i przyprawami dodatkowo rozgrzewa w chłodne dni.

Skąd pochodzi bawarka?

Polska bawarka ma jednak rodowód francuski. Warto wiedzieć, iż słowo bawarka nie wzięło się od mieszkanki niemieckiej Bawarii, a od francuskiego słowa bavaroise. Niegdyś był to napój mleczny z herbatą pijany przez francuskie damy dworu. Współcześnie bavaroise (krem bawarski) jest rodzajem deseru na bazie śmietanki i żelatyny. Z Francji bawarka powędrowała na dwór królewski i rozpowszechniła się w Wielkiej Brytanii i innych krajach będących pod jej wpływem kulturowym.

Zobacz także: Herbata – rodzaje i adekwatności. Jaka herbata jest najzdrowsza?

Czy herbata z mlekiem jest zdrowa?

Dodawanie mleka do herbaty jest działaniem korzystnym dla zdrowia. Mocne czarne herbaty pochodzące np.: z Cejlonu pite z mlekiem mają działanie mniej ściągające na błony śluzowe. Po wypiciu bawarki lub chai masala w ustach będzie odczuwalna mniejsza cierpkość na języku. Przez dodanie mleka do herbaty taniny zawarte w naparze będą działać łagodniej i nie zmniejszą przyswajalności substancji odżywczych z przyjmowanego jedzenia. Dodatek mleka do herbaty spowalnia trawienie polifenoli z herbaty, przez co docierają one dalej niż żołądek. W ten sposób napój ma działanie ochronne dla większej części układu pokarmowego. Zatem zachęcamy do częstszego sięgania po bawarkę w codziennym menu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału