Totalny hit na obiad. Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto francuskie - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Vinastar Channel


Ciasto francuskie jest tym produktem, który można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Jednak, w takiej wersji, z pewnością nie miałeś okazji go spróbować. Przygotuj kulinarne arcydzieło na swój rodzinny obiad. Sprawdź, co musisz zrobić.

Ciasto francuskie z wyjątkowymi dodatkami – kulinarna uczta dla całej rodziny

Niezależnie od tego, czy decydujesz się samodzielnie przygotować ciasto francuskie, czy kupujesz je gotowe, to wiedz, iż można z niego zrobić wiele wspaniałych potraw. Różnorodność dodatków powoduje, iż przygotujesz z niego obiad, deser, czy przekąskę dla gości. Jego najważniejszą zaletą jest to, iż niemal wszystkie dania z jego udziałem robi się stosunkowo szybko.

Ciasto francuskie – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Vinastar Channel

Dlatego, jeżeli nie masz czasu w gotowanie, a chcesz przygotować coś naprawdę smacznego, to koniecznie sięgnij po recepturę na koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem. Takie połączenie powoduje, iż danie rozpływa się w ustach i z powodzeniem można podać je na każdą okazję.

Jak zrobić ciasto francuskie z serem z mięsem mielonym?

Jeśli zdecydujesz się zrobić to danie, to możesz być pewny tego, iż będzie smacznie, wyjątkowo i stosunkowo szybko. Efekt pozytywnie cię zaskoczy. Ciasto podane z ulubionymi dodatkami smakuje znakomicie!

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g twardego sera żółtego
  • serek wiejski – 200 g
  • jajko do posmarowania kopert
  • sezam do posypania
  • przyprawy według uznania.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie przygotowane w ten sposób to prawdziwa rewelacja. Przygotowanie dania, rozpocznij od zrobienia farszu. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i połącz je z mięsem mielonym w misce. Dodaj jeszcze serek wiejski i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ser żółty również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Wyjmij ciasto z opakowania, rozwiń je, podziel na 5 równych części i pokrój wzdłuż na jednakowe paski. Dwie-trzy łyżki farszu wyłóż na jedną połowę paska, wyrównaj i posyp serem żółtym. Przykryj drugą połową ciasta, dociskając brzegi. W ten sam sposób postąp z pozostałą częścią ciasta.

Gotowe koperty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut. Podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą:

Idź do oryginalnego materiału