Totalna rewolucja w branży spożywczej. Mięso wyhodowane w laboratorium trafiło do sklepów

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Do sklepów trafiło mięso z laboratorium. Fot. Pixabay


Postęp technologiczny zaskakuje. Agencja Żywności i Leków wydała zezwolenie na sprzedaż pierwszych produktów z mięsa wyhodowanego w laboratorium. Dwie firmy ogłosiły, iż otrzymały już pozytywną decyzję. jeżeli plany się ziszczą, będzie to prawdziwy przełom, który może zapobiec poważnym problemom z głodem.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków to organ, który dopuszcza na rynek produkty medyczne i spożywcze. Bez zgody tego organu żaden produkt nie ma prawa wejść na rynek. Wielu ekspertów zapowiada, iż takie rozwiązanie może gwałtownie zrewolucjonizować branżę spożywczą.

Mięso z laboratorium trafiło do sklepów. To prawdziwy przełom

Jak podaje CNN, mięso wyhodowane w laboratorium może trafić już do sklepów. Firmy Upside Foods i Good Meat, które zajmują się produkcją mięsa hodowanego, ogłosiły właśnie, iż otrzymały zgodę na wprowadzenie swoich produktów na rynek amerykański. Poinformowano, iż mięso tego rodzaju jest całkowicie bezpieczne i może zostać wprowadzone do sklepów.

Sprawdź również: Weź wodę i 4 składniki z kuchni. W 5 minut zrobisz domowy eliksir młodości

Przedstawiciele firmy Good Meat zapowiedzieli, iż w momencie, w którym wydano zgodę, zadecydowano o masowej produkcji mięsa. Jest ono produkowane w ogromnych kadziach, które mogą przywodzić na myśl te, które znajdują się w browarach.

Hodowane mięso jest już w sprzedaży. Jest reklamowane jako “mięso bez uboju”

Mięso hodowlane od jakiegoś czasu jest już w sprzedaży w sklepach w Singapurze. Reklamowane jest jako “mięso bez uboju”. Eksperci wskazują, iż to o wiele bardziej etyczne rozwiązanie, za pomocą którego można zadbać o klimat. Hodowle zwierząt są bowiem jednym z największych trucicieli klimatu – wykorzystują ogromne pokłady paszy, wody i emitują ogromne ilości gazów. Pod wypas bydła karczowane są również ogromne tereny lasów. Hodowanie mięsa w laboratorium może z czasem mieć też spory wpływ na zmniejszenie problemu głodu na świecie. Przed branżą jest jednak spore wyzwanie – wkupienie się w łaski konsumentów.

Sprawdź również: 56-letnia Kayah wciąż ma ciało bogini. Ze swojej diety wykluczyła tylko 4 składniki

Do sklepów trafiło mięso z laboratorium. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału