Tort urodzinowy dla dziecka

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Szukasz sprawdzonego przepisu na tort urodzinowy dla dziecka? Świetnie się składa! Poznaj pyszny i prosty tort na wilgotnym biszkopcie z lekką masą malinową i owocową galaretką, który zrobiłam dla córki. Rozpływa się w ustach i zachwyca gości swym barwnym wyglądem. Jest lekki, owocowy i prawdopodobnie każdy z chęcią poprosi o dokładkę.

Z racji, iż tort jest warstwowy, w przepisie podaję składniki i od razu sposób wykonania, aby ułatwić przygotowanie. Tort urodzinowy jest prosty w wykonaniu i z pewnością każdemu się uda. Jedyną trudnością jest udany wypiek biszkoptu, który z tego przepisu zawsze się udaje.

Biszkopt:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, czyli wcześniej wyjęte z lodówki lub ogrzane w ciepłej wodzie. Szklanka to pojemność 250ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 26 cm.

  • 7 jajek
  • 144 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Na około 3 godziny przed pieczeniem ciasta, wyjmuje jajka z lodówki. Okrągłą foremkę do tortu o średnicy 26 cm wyścielam papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiam na 180 stopni z termoobiegiem.

W miseczce przesiewam mąkę pszenną oraz budyń i mieszam ze sobą.

Białka oddzielam od żółtek. W wyższej misce do białek dodaję szczyptę soli i ubijam z nich pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty. Pod koniec ubijania zmniejszam obroty miksera na średnią moc i cały czas mieszając stopniowo dodaję cukier i dalej ubijam, aż piana zrobi się szklista i cukier się rozpuści. Następnie dodaję kolejno po jednym żółtku i miksuję je z pianą do połączenia składników.

Mąkę z budyniem dodaję partiami do ubitej piany i delikatnie ale dokładnie mieszam dzięki szpatułki lub na małych obrotach miksera. Należy robić to delikatnie, aby ubita piana nie opadła i powstała jednolita konsystencja.

Ciasto biszkoptowe przelewam do przygotowanej foremki, wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę z termoobiegiem 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt z 4 jajek. Szczegółowy opis wykonania biszkoptu.

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt studzę, zwykle przygotowuję go dzień przed zrobieniem tortu, tak aby był dobrze wystudzony.

Biszkopt po upieczeniu układam oczywiście górą do dołu, ponieważ ładniejszy spod będzie na wierzchu tortu, a góra nieco się wyrówna pod ciężarem. Kroje go na 3 części.

Zobacz także pyszne i efektownie wyglądające ciasto mmalinowe na biszkopcie:

Malinowa chmurka na biszkopcie

Do nasączenia:

Woda truskawkowa np. Żywiec.

Warstwa z kremem malinowym:

Śmietanka musi być schłodzona w lodówce.

  • 1 litr śmietany 30%
  • 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych
  • 2 galaretki malinowe
  • 150 ml wrzątku

Maliny (zamrożone wcześniej rozmrażam) rozgotowuję oczywiście na bardzo wolnym ogniu. Galaretki mieszam w 150 ml wrzątku i wlewam do malin. Całość mieszam i pozostawiam do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę 30% ubijam na dużych obrotach, aż powstanie gęsta piana. Po ubiciu, dodaję ostudzone galaretki z malinami i całość mieszam.

Warstwa z galaretką

  • 3 galaretki malinowe
  • 750 ml wrzątku
  • 500 g malin świeżych lub mrożonych

Galaretki rozpuszczam we wrzątku i zostawiam do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu, dodaje maliny (zamrożone wcześniej rozmrażam). Galaretkę zostawiam do lekkiego stężenia, najlepiej oczywiście w lodówce.

Składam tort urodzinowy.

Gdy galaretka zaczyna tężeć, rozpoczynam składać tort:

  • Pierwszy biszkopt namaczam wodą truskawkową i wykładam warstwę z galaretką.
  • Przykrywam drugim biszkoptem również namoczonym wodą truskawkową.
  • Na tą część wykładam 3/4 kremu malinowego.
  • Przykrywam kolejnym biszkoptem, który również lekko namaczam wodą truskawkową.
  • Całość pokrywam pozostałym kremem malinowym.
  • Wierz i boki tortu wyrównuję szerokim nożem.
Złożone warstwy tortu posmarowane kremem malinowym przed udekorowaniem.

PS. Tort oczywiście dekorujemy według uznania. Ja posłużyłam się dekoracyjnym płatkiem, który kupisz np. na aledrogo 🙂 Boki udekorowałam kolorową posypką, a gotowe stokrotki z wafla solenizantka ułożyła samodzielnie. Zapraszam do rodzinnego przygotowania tortu urodzinowego. Życzę udanej imprezy i smacznego 🙂

Idź do oryginalnego materiału