Szukasz sprawdzonego przepisu na tort urodzinowy dla dziecka? Świetnie się składa! Poznaj pyszny i prosty tort na wilgotnym biszkopcie z lekką masą malinową i owocową galaretką, który zrobiłam dla córki. Rozpływa się w ustach i zachwyca gości swym barwnym wyglądem. Jest lekki, owocowy i prawdopodobnie każdy z chęcią poprosi o dokładkę.
Z racji, iż tort jest warstwowy, w przepisie podaję składniki i od razu sposób wykonania, aby ułatwić przygotowanie. Tort urodzinowy jest prosty w wykonaniu i z pewnością każdemu się uda. Jedyną trudnością jest udany wypiek biszkoptu, który z tego przepisu zawsze się udaje.
Biszkopt:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, czyli wcześniej wyjęte z lodówki lub ogrzane w ciepłej wodzie. Szklanka to pojemność 250ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 26 cm.
- 7 jajek
- 144 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Na około 3 godziny przed pieczeniem ciasta, wyjmuje jajka z lodówki. Okrągłą foremkę do tortu o średnicy 26 cm wyścielam papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiam na 180 stopni z termoobiegiem.
W miseczce przesiewam mąkę pszenną oraz budyń i mieszam ze sobą.
Białka oddzielam od żółtek. W wyższej misce do białek dodaję szczyptę soli i ubijam z nich pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty. Pod koniec ubijania zmniejszam obroty miksera na średnią moc i cały czas mieszając stopniowo dodaję cukier i dalej ubijam, aż piana zrobi się szklista i cukier się rozpuści. Następnie dodaję kolejno po jednym żółtku i miksuję je z pianą do połączenia składników.
Mąkę z budyniem dodaję partiami do ubitej piany i delikatnie ale dokładnie mieszam dzięki szpatułki lub na małych obrotach miksera. Należy robić to delikatnie, aby ubita piana nie opadła i powstała jednolita konsystencja.
Ciasto biszkoptowe przelewam do przygotowanej foremki, wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę z termoobiegiem 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt z 4 jajek. Szczegółowy opis wykonania biszkoptu.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt studzę, zwykle przygotowuję go dzień przed zrobieniem tortu, tak aby był dobrze wystudzony.
Biszkopt po upieczeniu układam oczywiście górą do dołu, ponieważ ładniejszy spod będzie na wierzchu tortu, a góra nieco się wyrówna pod ciężarem. Kroje go na 3 części.
Zobacz także pyszne i efektownie wyglądające ciasto mmalinowe na biszkopcie:
Malinowa chmurka na biszkopcie
Do nasączenia:
Woda truskawkowa np. Żywiec.
Warstwa z kremem malinowym:
Śmietanka musi być schłodzona w lodówce.
- 1 litr śmietany 30%
- 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych
- 2 galaretki malinowe
- 150 ml wrzątku
Maliny (zamrożone wcześniej rozmrażam) rozgotowuję oczywiście na bardzo wolnym ogniu. Galaretki mieszam w 150 ml wrzątku i wlewam do malin. Całość mieszam i pozostawiam do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę 30% ubijam na dużych obrotach, aż powstanie gęsta piana. Po ubiciu, dodaję ostudzone galaretki z malinami i całość mieszam.
Warstwa z galaretką
- 3 galaretki malinowe
- 750 ml wrzątku
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
Galaretki rozpuszczam we wrzątku i zostawiam do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu, dodaje maliny (zamrożone wcześniej rozmrażam). Galaretkę zostawiam do lekkiego stężenia, najlepiej oczywiście w lodówce.
Składam tort urodzinowy.
Gdy galaretka zaczyna tężeć, rozpoczynam składać tort:
- Pierwszy biszkopt namaczam wodą truskawkową i wykładam warstwę z galaretką.
- Przykrywam drugim biszkoptem również namoczonym wodą truskawkową.
- Na tą część wykładam 3/4 kremu malinowego.
- Przykrywam kolejnym biszkoptem, który również lekko namaczam wodą truskawkową.
- Całość pokrywam pozostałym kremem malinowym.
- Wierz i boki tortu wyrównuję szerokim nożem.
PS. Tort oczywiście dekorujemy według uznania. Ja posłużyłam się dekoracyjnym płatkiem, który kupisz np. na aledrogo 🙂 Boki udekorowałam kolorową posypką, a gotowe stokrotki z wafla solenizantka ułożyła samodzielnie. Zapraszam do rodzinnego przygotowania tortu urodzinowego. Życzę udanej imprezy i smacznego 🙂