Tort truskawkowy z budyniem

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na pyszne ciasto na biszkopcie z kremem, galaretką i truskawkami przygotowane w tortownicy. Ciasto pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, a przy tym jest proste do przygotowania. Smakuje lekko i delikatnie. Świetnie wpiszę się w letnie menu. A także sprawdzi się jako tort dla solenizantów urodzonych wiosną czy latem.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.

Tort truskawkowy z budyniem

Jeśli upieczecie sobie biszkopt poprzedniego dnia to złożenie ciasta zajmie bardzo mało czasu. Krem śmietankowy to po prostu kremówka i serek mascarpone ubite na sztywno. Masa budyniowa to ugotowany budyń wymieszany z galaretką. Jest ekspresowa w przygotowaniu, ładnie i gwałtownie zastyga. A dzięki wylewaniu galaretki na masę budyniową mamy pewność, iż nie wsiąknie w ciasto.

Tort truskawkowy z budyniem

Więcej przepisów na pyszne torty

  • Tort rafaello z truskawkami
  • Lekki torcik z pieczonym rabarbarem
  • Tort fryzyjski
  • Tort musowy z truskawkami

Tort truskawkowy z budyniem

Delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki. Jego przygotowanie jest dość łatwe i przyjemne. Idealny na małe uroczystości.

Tort truskawkowy z budyniem

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanka cukru (100g),
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3g),
  • 3 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
  • 1 galaretka malinowa,
  • GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 350g truskawek,
  • 400ml wody,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 125g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.

* Biszkopt można upiec dzień wcześniej. choćby warto upiec go wcześniej wówczas łatwiej jest go pokroić, bo się tak nie kruszy. Owijamy go wówczas folią, żeby nie wysychał i trzymamy na blacie w temperaturze pokojowej.

Biszkopt po przekrojeniu

MASA BUDYNIOWA: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.

* Do masy budyniowej można użyć galaretki malinowej lub truskawkowej. Użyłam galaretki malinowej, bo daje ładniejszy, różowy kolor masy.

Przygotowanie kremu budyniowego z galaretką

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.

Rozpuszczanie galaretki

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu śmietankowego

ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie tortownicy o średnicy 24cm (lub rantu) układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wykładamy krem śmietankowy, wyrównujemy. Układamy kolejny blat biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu. Kolejno wylewamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Masa powinna być ostudzona i powinna lekko tężeć.

Przygotowanie tortu truskawkowego z budyniem

Tortownicę wkładamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut aż masa budyniowa całkowicie wystygnie.

Przygotowanie tortu truskawkowego z budyniem

Po tym czasie wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Smacznego!

Tort truskawkowy z budyniem

Tort truskawkowy z budyniem

Jeśli przygotujesz tort truskawkowy z budyniem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta przekładane (biszkoptowe) Ciasta z kremem Ciasta z owocami Ciasta z truskawkami Torty Truskawki


#budyń #Dzień Matki #galaretka #lato #serek mascarpone #śmietana kremówka #tortownica 24cm #wiosna

Idź do oryginalnego materiału