Pyszny torcik z malinami z przyjemną, kawową nutką - zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
- okrągłe biszkopty (ok. 150 gr.)
- biszkopty z galaretką o smaku malinowym (tzw. delicje, ok. 120 gr.)
- śmietanka 30 % (400 gr.)
- 1 x śmietanfix
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mocnej kawy (użyłam włoskiej kawy Kimbo Superior Blend *)
- maliny i kilka jeżyn dla urozmaicenia smaku
Zaparzam i studzę kawę. Przelewam ją do małej miseczki.
Śmietankę miksuję z cukrem i ze śmietanfixem. Chłodzę w lodówce.
Na dno okrągłej tortownicy wykładam biszkopty pomoczone przez sekundkę w kawie. Na nie nakładam 1/3 ubitej śmietanki, na to znów pomoczone w kawie biszkopty, następnie znowu 1/3 śmietany. Teraz wykładam delicje, które smaruję pozostałą śmietanką. Sam wierzch dekoruję dekoruję malinami i jeżynami.
Torcik przechowuję w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia, a choćby jeszcze kolejnego, kiedy wszystko jest idealnie, mocno schłodzone.
SMACZNEGO! ;-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Tort kawowo-malinowy bez pieczenia |
Tort kawowo-malinowy bez pieczenia |
Tort kawowo-malinowy bez pieczenia |
Tort kawowo-malinowy bez pieczenia |
Tort kawowo-malinowy bez pieczenia |
* kawa, którą użyłam w przepisie, pochodzi z internetowego sklepu z kawą Venosa.pl
W sklepie tym znajdziemy nie tylko szeroki wachlarz różnorodnych kaw i herbat, ale także miody, syropy, owoce w czekoladzie, orzechy i różne czekolady. Zachęcam do przejrzenia oferty sklepu, bowiem jest w czym wybierać! Moje dzieci zachwycone są czekoladą pitną, ja natomiast z prawdziwą przyjemnością sączę pyszną, włoską kawę ;-)