Tort czekoladowy z jeżynami i karmelowym ganache – słodka uczta dla zmysłów

codojedzenia.pl 3 tygodni temu

Jeśli marzysz o deserze, który zachwyci wyglądem i smakiem, tort czekoladowy z jeżynami i karmelowym ganache jest idealnym wyborem. To połączenie wilgotnego, kakaowego biszkoptu, galaretki, świeżych owoców i aksamitnego kremu z karmelową nutą sprawi, iż choćby najbardziej wymagający smakosze będą zachwyceni.

Tort czekoladowy z jeżynami – słodka harmonia smaków, która rozpływa się w ustach

Przygotowanie tego deseru wymaga odrobiny czasu, ale efekty są tego warte. Podstawą tortu jest czekoladowy biszkopt – puszysty i wilgotny, a jednocześnie wystarczająco stabilny, by posmarować go warstwą kremu i jeżynową galaretką. Sekretem sukcesu jest dokładne ubijanie jajek z cukrem, co nadaje ciastu puszystości. Warto również przesiać suche składniki, by uniknąć grudek i uzyskać jednolitą strukturę.

Karmelowy ganache – aksamitny dodatek, który podbija serca

Środek tortu wypełnia karmelowy ganache przygotowany z gorzkiej czekolady, dulce de leche i śmietanki. Bardzo polecam ten prosty, czekoladowy krem do przełożenia tortu. To trio tworzy delikatną, ale wyrazistą masę, która doskonale komponuje się z kwaskowatymi jeżynami. Jeżynowa galaretka nadaje całości wyjątkowego smaku, ale świeże jeżyny ułożone na wierzchu sprawiają, iż tort prezentuje się bardzo elegancko.

Ten tort czekoladowy świetnie umili Wam jutrzejsze święto. Cieszę się, iż to już ostatnie świętowanie. Czuję się wypoczęta i z chęcią wrócę do pracy.

Czekoladowa rozkosz, którą pokochają wszyscy – tort na każdą okazję!

Wypróbuj przepis i przekonaj się, jak niewielkie detale mogą stworzyć wielkie wrażenie! Idealna harmonia czekoladowej głębi, owocowej świeżości i karmelowej słodyczy sprawi, iż ten tort stanie się ulubieńcem Twojej rodziny i gości. Każdy kęs to uczta dla zmysłów – delikatna konsystencja, wyrazisty smak i zachwycający wygląd. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby stworzyć coś tak wyjątkowego – wystarczy odrobina pasji i dobry przepis. Zaskocz bliskich deserem, który na długo zapadnie w pamięć!

Poniżej znajdziesz kilka innych przepisów na proste torty czekoladowe

Tort czekoladowy z bezą

Tort mocno czekoladowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort marchewkowo-czekoladowy

Tort czekoladowy z jeżynami

Drukuj
Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 25 min. Czas gotowania: 35 min. 35 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Czekoladowy spód do tortu

180 g pszennej mąki

70 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g cukru trzcinowego

50 g cukru

2 jajka

80 g rozpuszczonego masła

100 g kwaśnej śmietany

100 ml mocnej kawy rozpuszczalnej, zaparzonej i schłodzonej

szczypta soli

Ganache

200 g dulce de leche

100 ml śmietanki, 36% tł.

1 łyżka złotej posypki lub kakao

100 g czekolady, 70% kakao

Galaretka z jeżyn

350 g jeżyn, mrożonych

80 g cukru

Do dekoracji

100 g świeżych jeżyn

kakao do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Zmiksować jajka z cukrem. Pod koniec miksowania wlać rozpuszczone i schłodzone masło.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodawać do masy jajeczno-maślanej na przemian ze śmietaną i mieszać do połączenia.
  3. Na koniec wlać kawę i jeszcze raz wymieszać.
  4. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować tłuszczem. Napełnić formę ciastem, wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić, po czym wyjąć z formy i rozkroić na dwa placki jednakowej grubości.
  5. Rozpuścić dulce de leche ze śmietanką lekko podgrzewając. do gorącej masy dodać kakao i kawałki czekolady. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić krem w temperaturze pokojowej.
  6. Mrożone jeżyny i cukier umieścić w małym rondelku. Gotować na małym ogniu, aż większośc płynu wyparuje i utworzy się galaretka. Schłodzić.
  7. Umieścić pierwszy placek na paterze i posmarować jeżynową galaretką. Na wierzchu rozprowadzić mniejszą część ganache. Przykryć drugim plackiem i pokryć wierzch oraz brzegi resztą ganache. Oprószyć wierzch złotą posypką i udekorować jeżynami.
  8. Wstawić tort do lodówki na 2 godziny. Pokroić tort na 10 kawałków. Wyjąć z lodówki na godzinę przed jedzeniem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału