TOP 7 najbardziej wypasionych kanapek w Łodzi

jemywlodzi.pl 1 rok temu

Siedem miejsc na siedem dni tygodnia – podejmujecie wyzwanie? Każda kanapka jest zupełnie inna. Azjatycki hot dog, ciabatta załadowana pastrami, bułka z rozpływającym się polikiem albo ciasteczkowa kanapka z lodami.

23 lutego to Międzynarodowy Dzień Tosta, cóż ciężko znaleźć kilka miejsc z wyjątkowymi, różnorodnymi i zaskakującymi tostami. W tym zestawieniu mamy jednego godnego przedstawiciela z Łodzi – chyba, iż nie wiemy o jakichś tostowych wypasach?
Postanowiłyśmy pójść o krok dalej i przewertowałyśmy łódzkie restauracje w poszukiwaniu najróżniejszych galantych kanapek. Pominęłyśmy bajgle – znajdziecie je w ostatnim zestawieniu TOP 4 bajgle w Łodzi.
Tymczasem wjeżdżamy w kanapki. Kolejność przypadkowa

1. Zestaw Obowiązkowy

Jeśli macie w Łodzi ochotę na pastrami, Zestaw Obowiązkowy to najlepszy wybór, a może choćby jedyny słuszny. Dzięki Markowi smakuje zawsze tak samo, zawsze rewelacyjnie. Soczyste, wyraziste mięso (dużo mięsa!), ogórek i sos musztardowy – to wystarczy do pełni szczęścia!

2. Świńskie Sprawki

Pamiętacie legendarne żeberka z Nienażarty? Zjecie je teraz z Świńskich Sprawkach, ale wieprzowych opcji jest więcej. Na zewnątrz mięciutka bułka własnego wypieku, a w środku poliki, kotlet schabowy, żeberka, golonka lub szarpana wieprzowina. Na zdjęciu poliki. Takie, które rozpływają się w ustach. A do tego własnej produkcji sos BBQ. Na pewno wrócę na inne!

3. FoodArt

Hot dogi w azjatyckim stylu dostępne w trzech opcjach: z kiełbasą krewetkową i salsą mango, wegańska kiełbaska z chutneyem z cebuli i pak choy’em oraz żeberko w sosie hoisin, kimchi, ogórek i sos spicy.
Mój wybór padł na soczyste i miękkie żebro w słodko – pikantnym wydaniu. Bardzo fajne dodatki o różnych teksturach (lubię, gdy coś można pochrupać) i wyrazisty smak. Można się pobrudzić ale warto, to prawdziwy wypas.

4. Radogość Cafe

Żulik, a w środku … kaszanka. Czy może być bardziej po łódzku? Żulikową bułkę pieką tu sami z przepisu szafowej Ani Wojciechowskiej – specjalistki od łódzkiej kuchni. Jej lekka słodycz świetnie łączy się w bardzo dobrą, pikantną kaszanką. Warto było jechać na Radogoszcz, czy też Radogość.

5. Przestrzeń

Tylko tosty i aż tosty. Po te najlepsze, według nas, uderzajcie tutaj. Pierwszy raz spróbowałyśmy ich na klasycznym tostowym pieczywie i myślałyśmy, iż nie może być lepiej, ale od niedawna przygotowują je na maślanej bułce. Mój wybór to tost z chorizo, cheddarem, grillowaną cebulą i nachosami – pikantny, podwójnie chrupiący, do tego słodka cebula i ten ciągnący się ser… sami rozumiecie. Do wyboru macie jeszcze pięć innych, równie pysznych tostów – w tym jeden wege.

6. Gastrofaza

Gastrofaza ma dla was lolki, czyli tortille wypełnione panierowanym dobrem. Panierowany jest kurczak, kulki mielonego mięsa i grube plastry sera. A do tego jeszcze boczek, frytki i dodatkowy ser! Te kanapki przyprawiają o zawał serca, ale robią bardzo dobrze w brzuchu. Uwaga – lokal działa tylko na wynos.

7. MILK lodowe bistro

Zestawienie zakończymy na słodko. Przy MILKowych lodach można się rozpłynąć, szczególnie tych pistacjowych! W okresie jesienno – zimowym złapiecie u nich tę ciasteczkową kanapkę. Do wyboru na ciastku czekoladowym lub piegusku, w środku najlepsze lody pod słońcem, a z wierzchu oblana czekoladą. Obłędnie dobra!
Z kanapkowych specjałów spróbujecie też grillowanej chałki z lodami i shotem czekolady, a na wiosnę planowany jest powrót królowej – maślanej brioche z lodami.

Idź do oryginalnego materiału