W tym zestawieniu nie znajdziecie klasycznych pucharków! Przed wami lodowy gofr, brioche z lodami, lodowa kanapka, konkretne lodowe flurry i lody na maślanym bunsie.
Jesteśmy na półmetku wakacji, na swoim koncie macie już pewnie całe hektolitry zjedzonych lodów i choć ten klasyk nigdy się nie znudzi, to dziś mamy dla was coś ekstra! Nasze głodne nowości brzuchy postanowiły poszukać w Łodzi czegoś więcej niż zwykłe lody, czegoś więcej niż choćby zwykły lodowy deser. Ponieważ na łódzkie gastro w temacie szalonego jedzenia zawsze można liczyć, nasza misja zakończyła się sukcesem. Sukcesem o nazwie TOP 5 miejsc na wypasiony deser lodowy w Łodzi. Na co zwracałyśmy szczególną uwagę? Głównym kryterium była oczywiście jakość – tylko rzemieślnicze lody z naturalnym składem. Później zwracałyśmy uwagę na pomysł i różnorodność dlatego w zestawieniu nie znajdziecie dwóch podobnych deserów.
To co, ciekawi co macie do spróbowania tego lata?
Cocoart’s (Okopowa 111)
Limone Riperino, czyli popularny włoski deser, który dosłownie oznacza „nadziewaną cytrynę”. Gdzie dostać taki w Łodzi? Obierzcie kierunek Bałuty, a w Cocoart’s obiorą wam świeże cytryny i wycisną z nich sto procent smaku. Intensywnie orzeźwiające cytrynowe lody podane wewnątrz dokładnie wydrążonej i schłodzonej cytryny, której skórka oddaje dodatkowy aromat. Do tego listek mięty, świeżo starta skórka z limonki lub cytryny i… kropelka limoncello w wersji dla dorosłych. Cena: 25 zł

Licked (Roosevelta 2/4 i rynek Manufaktury)
Przenosimy się do centrum, gdzie czeka na was różowa lodowa budka, a w niej prawdziwe lodowe szaleństwo. Najpierw wybieramy smak lodów (mogą być dwa w jednej porcji), później dodatki – dowolne polewy i posypki, a na koniec wielkość porcji, w której do wyboru są klasyczne lody w wafelku, kubeczku lub lodowe Flurry Licked. W zależności od opcji podstawowej lub specjalnej ceny wyglądają następująco:
Standard: mała porcja 12 zł, duża porcja 14 zł. Specjalne: mała porcja 14 zł, duża 16 zł, Flurry Licked 18 zł.


Lód Miód Cafe (Piotrkowska 114)
Znacie to uczucie, kiedy na urlopie zastanawiacie się: lody czy gofry? Odkąd poznacie bąbelkowe gofry z lodami w Lód Miód Café nie będziecie musieli więcej podejmować tak trudnych decyzji. Czeka was tylko wybór kompozycji: ilość porcji (1-3) i smak lodów, dodatki: owoce, czekoladki, frużelina, polewa: czekoladowa, toffi lub truskawkowa, a na koniec opcja z bitą śmietaną czy bez. Oczywiście bez zawahania do naszych lodów dorzuciłyśmy bitą śmietanę, sezonowe owoce i polewę czekoladową.
Cena: 26-30-34 zł w zależności od ilości porcji lodów

Lukier i Kruszonka (Wici 87)
Lukrowe bunsy zna już cała Łódź. Są maślane, pachnące, pulchniutkie, a do tego zjecie je w mnóstwie różnych kompozycji – mają świetne kremy i dodatki. Ale, ale, czy wiecie, iż Lukier i Kruszonka to też włoskie lody? A co jak powiemy wam, iż możecie zamówić porcję takich lodów na ich pulchnym bunsie? To deser z serii: nikt nie prosił, każdy potrzebował. Psst! Właśnie dostałyśmy cynk, iż do ich oferty już za moment dołączą lodowe flurry!
Cena buns z lodami włoskimi: klasyczny buns z lukrem i kruszonką 14 zł + porcja lodów 6 zł

Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15 i Pomorska 11)
Na koniec absolutny łódzki klasyk – Milk Lodowe Bistro, który swoimi lodowymi deserami kusi i zaskakuje cały rok. W zależności od sezonu zjecie u nich różne odjechane kompozycje. Zimą królują lody na maślanej chałce, a co zjemy teraz? Lodowa kanapka zamknięta w dwóch cookiesach brownie. Do tego wybieracie dowolny smak lodów, sos toffi lub płynną czekoladę i posypkę – kruszonkę lub orzechy. Cena: 16 zł
