Gołąbki to prawdziwy klasyk wśród dań kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele pysznych sposobów. Jednym z nich jest zapiekanka gołąbkowa. Takiej wersji, z pewnością nie znałeś. Sprawdź, jak ją zrobić.
Nietypowo, ale smacznie – taka jest zapiekanka gołąbkowa
Okazuje się, iż przygotowanie polskich klasyków w odmienionej formie, staje się coraz popularniejsze, gdy weźmiesz pod uwagę te najsmaczniejsze polskie dania. W ostatnim artykule pokazaliśmy, jak zrobić ruskie schabowe, a teraz przyszła kolej na gołąbki, które można podać w niezwykle smacznej formie. Daruj sobie żmudne zawijanie. Zapiekanka gołąbkowa to przepis, który na pewno cię zachwyci.
Przygotowanie zapiekanki gołąbkowej – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Swoją recepturą na to smaczne danie podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk, który na swoim kanale YouTube prezentuje smaczne, proste i zaskakujące wyglądem dania. Trzeba przyznać, iż gołąbki w takiej formie to kulinarne mistrzostwo świata. Co ważne, możesz je podać na rodzinny obiad lub podczas wizyty gości. Każdy powinien być pozytywnie zaskoczony i możesz być pewny, iż znajomi będą prosić cię o przepis na to danie.
Zapiekanka gołąbkowa – jak robi ją Tomasz Strzelczyk?
Te gołąbki w odmienionej formie robi się łatwo i przyjemnie. Składniki, które są tu wymagane, to tak naprawdę praktycznie wszystkie te produkty, których używasz do tradycyjnego przygotowania gołąbków. Będziesz zachwycony tym wspaniałym daniem! Wyglądem przypomina lasagne lub tort, więc na pewno będzie smacznie.
Składniki:
- około 500 g mięsa mielonego wieprzowego i 500 g mięsa mielonego wołowego
- kapusta włoska
- kilka ugotowanych suszonych grzybów
- 250 g ugotowanego ryżu
- ząbek czosnku
- garść płatków owsianych namoczonych w mleku
- średnia cebula
- łyżka pieprzu
- 2 jajka
- łyżka soli
- 150 g pomidorów z puszki
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Zapiekanka gołąbkowa posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Zanim jednak będziesz mógł zachwycać się jej smakiem, to rozpocznij od sparzenia kapusty. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Suszone grzyby posiekaj i je ugotuj. W większej misce połącz oba mięsa i dodaj do nich ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. To również dobry moment, by dodać kolejne składniki, czyli namoczone płatki owsiane, pomidory z puszki, jajka oraz sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki, manualnie wyrabiając masę.
Układanie zapiekanki – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Gdy masa będzie zbyt sucha, to świetnym rozwiązaniem będzie dodanie odrobiny wody z gotowania grzybów lub bulion. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i jego dno wyłóż liśćmi kapusty włoskiej. Wyłóż na nie część farszu i przykryj je kolejną porcją liści. W taki sposób układaj kolejne warstwy zapiekanki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, na wierzchu naczynia połóż większy talerz i obróć je, aby zapiekanka wyszła z formy. Smacznego!
A co powiesz na trójkątne gołąbki? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: