Tofurnik – przepis z musem morelowym
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: wykonanie kruchego ciasta: 1 godzina + 1 godzina pieczenia + 2 godziny schładzania w lodówce.
Stopień trudności: średni.
Potrzebna będzie tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki na tofurnik
Spód:
- 80 g mąki pszennej typ 500,
- 2 łyżki cukru,
- 40 g margaryny,
- 1–2 łyżki wody.
Masa:
- 2 kostki tofu naturalnego (360 g),
- 1 szklanka musu morelowego,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g mleczka kokosowego, stałej części (tłustego 80%),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 160 g drobnego cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- szczypta soli.
Sprawdź także: Makaron ze smażonym tofu i kapustą pak choy. Przepis na postny obiad z tofu. Danie poleca blogerka Plate by Kate
Jak zrobić tofurnik?
Przygotowanie:
- Z mąki, cukru, tłuszczu i wody zagnieść elastyczne ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Wyjąć je, rozwałkować na cienki okrąg nieco większy niż średnica tortownicy. Przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem, docisnąć ciasto do dna i boków.
- Widelcem zrobić dziurki na całej powierzchni, przykryć ciasto pergaminem i wsypać groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa kształt podczas pieczenia, a brzegi nie opadną. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć pergamin i obciążenie, a ciasto piec jeszcze przez 15–20 minut, aż nabierze ładnego koloru. Wyjąć i ostudzić.
- Tofu wraz z 200 ml musu morelowego, mleczkiem kokosowym, budyniem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą zmiksować na gładką aksamitną masę. Wlać na kruchy spód.
- Z reszty musu zrobić na wierzchu kropki, które następnie dzięki patyczka przeciągnąć w bok, tworząc serca.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec około 1 godziny. Wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Wegańskie przepisy na co dzień
W książce „Roślinna uczta smaków” Magdaleny Gembackiej znajdują się przepisy na dania, które można gotować na co dzień i od święta. Wiele z nich można zaserwować na przyjęciach imieninowych i urodzinowych. Wspomniany tofurnik będzie znakomicie smakował na tłusty czwartek, Wielkanoc i na Boże Narodzenie. Wystarczy trzymać w lodówce lub w słoiku porcję musu morelowego. Poza słodkościami autorka zaproponował przepisy na wytrawną granolę, ryż kalafiorowy oraz zapiekankę pasterską z soczewicą i pieczonymi burakami. Każdy z nich może w kreatywny sposób urozmaicić podejście do łatwo dostępnych warzyw i owoców, pokazując je w zupełnie innej odsłonie.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: