Warzywo pobudzające libido, niskokaloryczne i posiadające wiele adekwatności odżywczych. Michał Wrzosek, w jednym z nagrań wideo udostępnionym w social mediach, zachwalał uwielbiany przez wielu produkt, przypominając, iż właśnie rozpoczyna się niego sezon. Okres ten nie będzie trwał długo, więc dobrze zaopatrzyć się w tę jarzynę jak najszybciej.
Szpinak, seler naciowy, rzepa, awokado, a choćby czosnek i buraki. Te i wiele innych warzyw wykazują działania pobudzające libido. Seler naciowy jest bogaty w fitosterole, które pomagają zwiększyć poziom testosteronu, natomiast buraki zawierają bor, który wpływa na produkcję hormonów płciowych, tym samym działając na pobudzenie seksualne. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek wspomniał o jeszcze innym warzywie, przypominając też, iż ma ono wiele prozdrowotnych adekwatności.
Warzywo pobudzające libido. Jest niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze
Warzywo pobudzające libido, o jakim wspomniał dietetyk kliniczny Michał Wrzosek, to szparagi.
– Są niskokaloryczne, bo mają tylko 18 kalorii na 100 gramów. Do tego są bardzo zdrowe: zawarte w nich składniki mineralne i aminokwasy chronią wątrobę przed toksynami. Dziesięć sztuk dostarcza 50 proc. zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego polecane są kobietom w ciąży. I zawierają związek, który może zwiększyć libido – zachwala Michał Wrzosek na swoim kanale YouTube.
Na szparagi właśnie rozpoczyna się sezon, ale warto wiedzieć, iż trwa on bardzo krótko. W Polsce warzywa te są dostępne w sprzedaży jedynie przez dwa miesiące, najczęściej w maju i czerwcu, ale bywa też, iż pojawiają się już w połowie kwietnia. Warto wykorzystać ten krótki sezon i jak najszybciej zaopatrzyć się w to drogocenne warzywo.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi, jak wspomniano wyżej, są niskokaloryczne i bogate w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K i B6, kwas foliowy, żelazo, miedź i błonnik. Stanowią źródło kwasu asparaginowego, który pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawierają też błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego i pomaga w trawieniu.
Szparagi mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera adekwatności występującego w szparagach glutationu. Ponadto są łatwe w przygotowaniu i mogą być dodawane do wielu potraw, takich jak sałatki, zupy, omlety i dania mięsne.
Zielone szparagi – Pyszności; Foto Canva.com
Przepis na szparagi z kurczakiem z patelni
Składniki:
- 2 szt. piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 plastry szynki
- 8 szt. szparagów
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Podziel pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. Dopraw do smaku według uznania i rozprowadź na wierzchu musztardę.
- Następnie dodaj plastry szynki i dwa szparagi. Zwiń w rulon.
- Smaż na patelni i jednocześnie dopraw do smaku oraz skrop oliwą z oliwek.
Zobacz też przepis na krem szparagowy: