To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też idealną figurę

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Japonki znane są ze swojej szczupłej sylwetki, pięknej promiennej cery oraz długowieczności. zwykle wyglądają na znacznie młodsze, niż wskazywałaby na to ich metryka. Cały świat zazdrości im urody, świetnej kondycji i zdrowia. Zastanówmy się więc, w czym tkwi sekret pięknych pań zamieszkujących Kraj Kwitnącej Wiśni.

Ludzie w Japonii żyją najdłużej na całym świecie (mężczyźni średnio 81 lat, a kobiety ponad 88 lat). To imponujący wynik. Ponadto w państwie tym mieszka najwięcej stulatków, a stan zdrowia, kondycja i wygląd przeciętnego seniora są godne podziwu.

Jaki jest sekret długowieczności Japonek, którym Europejki często zazdroszczą młodego wyglądu i zgrabnej sylwetki? To wcale nie wyłącznie kwestia dobrych genów. Panie Zamieszkujące Kraj Kwitnącej Wiśni przestrzegają w życiu kilka zasad, którym zawdzięczają świetną formę (panów zresztą także to dotyczy).

Może cię zainteresować: Nie tylko miód. Ten produkt jeszcze lepiej wzmacnia odporność

Japończycy są najszczuplejszym narodem na świecie. To zasługa specjalnej diety

Japończycy są najszczuplejszym narodem na świecie (otyłych jest zaledwie 3 proc. społeczeństwa). Poza regularną aktywnością fizyczną w dużej mierze jest to zasługą specjalnej diety opartej na rybach, soi, ryżu, świeżych owocach i warzywach.

Nigdy nie odmawiają sobie śniadania, ponieważ uważają je za najważniejszy posiłek dnia. Jedzą niewielkie porcje, ale za to kilka razy dziennie. Starają się, aby ich posiłki były ubogie w tłuszcze, bo te często odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, prowadzą do powstawania złogów w narządach wewnętrznych i żyłach.

Wybierają lekkie oleje pochodzenia roślinnego (oliwa z oliwek, olej sezamowy), aby podkreślić smak potraw, a i z nimi nie przesadzają. Dzięki temu nie mają problemów z cholesterolem czy chorobami serca.

Czytaj również: Ma więcej witaminy C niż cytryna. Jesienią dodawaj do herbaty, a wzmocnisz odporność

Japończycy nie jedzą chleba, ale nie odmawiają sobie słodyczy

W Polsce wielu osobom trudno byłoby sobie wyobrazić dzień bez chleba czy bułek, jednak w Japonii tradycyjnego pieczywa prawie się nie jada. Produkty mączne są jadane okazjonalnie, bo mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni preferują jedzenie na bazie kukurydzy czy ryżu.

Są szczupli mimo tego, iż nie odmawiają sobie słodyczy. Stawiają jednak na małe porcje (posiłki podaje się w małych naczyniach), a zamiast ciast i muffinek chętniej wybierają słodkie musy, czekoladę czy dango, (słodkie kulki ryżowe w sosie albo pudding).

Zobacz też:

​Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny

​Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

To nie tylko ozdoba ogrodu. Możesz dodać je do wielu potraw

Idź do oryginalnego materiału