Nie od dziś wiadomo, iż Polacy uwielbiają pierogi. Przeważnie przygotowuje się je ze słonym farszem, na przykład z mięsa, sera, grzybów czy kapusty, jednak latem największą popularnością cieszą się pierogi na słodko. Ich podstawę stanowią smaczne owoce, na które właśnie rozpoczyna się sezon. W sklepach już pojawiają się truskawki, więc warto zrobić z nich pyszne nadzienie. To bardzo proste.
REKLAMA
Zobacz wideo Pierogi z jagodami zawładną obiadami
Jakie są najlepsze farsze na pierogi? Ten z truskawkami to doskonały pomysł na lato
Pierogi z truskawkami to jedno z najsmaczniejszych polskich dań. Wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem, kiedy nasze mamy lub babcie przygotowywały tę pyszną potrawę przy użyciu owoców z własnego ogródka. jeżeli tęsknisz za tym smakiem, to wypróbuj nasz prosty przepis. Potrzeba do niego tylko kilku składników na ciasto i dobrej jakości owoców. Na koniec warto udekorować pierogi gęstą, słodką śmietaną.
Zobacz też: Najlepszy nawóz do truskawek. Wystarczy rozsypać pod krzakami, a obsypią się soczystymi owocami
Przepis na pierogi z truskawkami. Jakich składników potrzebujemy?
Składniki na ciasto do pierogów:
kilogram mąki pszennej typu 500,
2 żółtka,
gorąca woda,
sól.
Składniki dodatkowe:
500 gramów truskawek,
3 łyżki cukru,
500 mililitrów kwaśnej śmietany.
Jak zrobić dobre mięciutkie ciasto na pierogi? Trzymaj się przepisu
Najpierw zabieramy się za ciasto na pierogi. W tym celu przesiewamy mąkę na stolnicę w taki sposób, aby utworzyć z niej kopczyk. Robimy w nim dziurkę, do której wbijamy żółtka, dodajemy sól i całość ugniatamy.
Następnie dolewamy stopniowo do ciasta wrzątek i zagniatamy wszystko na jednolitą, elastyczną masę. Gotowe ciasto odstawiamy do miski, przykrywamy ścierką i zabieramy się za farsz.
Truskawki dokładnie myjemy w wodzie i sodzie oczyszczonej, osuszamy je ręcznikiem i usuwamy z nich szypułki. Następnie kroimy owoce w ćwiartki i przekładamy je do miski.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Później dzięki szklanki wykrajamy kółka, nakładamy na ich środki pokrojone truskawki i zalepiamy na kształt pieroga. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na brzegi. jeżeli nie będą dobrze zlepione, farsz wypłynie bokiem podczas gotowania.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około trzy minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
W osobnej misce ubijamy kwaśną śmietanę z cukrem i dekorujemy nią ugotowane pierogi.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.