No i po obiadku! Dziś na talerzu wylądował mój klasyk, do którego wracam częściej niż porządna motywacja na siłownię – kurczak w sosie curry z pieczarkami, porem i papryką. Tani, szybki i bez kombinowania, czyli taki, jak lubię. Idealny do ryżu i do ogarnięcia w przerwie między końcem treningu a prysznicem.
Szybko, zdrowo, aromatycznie – kurczak w sosie curry
Podobnie jak Wy, tak i ja mam swoje ukochane, wielokrotnie sprawdzone przepisy – takie pewniaki na każdą okazję. A ten kurczak w sosie curry? Oj, on ma swoją historię! Dawno, dawno temu (czyli jeszcze zanim zamieniłam drewnianą łyżkę na blogerską klawiaturę), mój małżonek zamówił obiad do domu. W elegancko zapakowanych kartonikach przyjechał właśnie on – aromatyczny, rozgrzewający kurczak w curry. Spróbowaliśmy i… przepadliśmy.
Jedno danie, wiele możliwości – curry jakiego nie znacie
Od tamtej pory danie weszło do naszego domowego repertuaru, a gdy zaczęłam blogować, wiedziałam, iż musi się tu znaleźć. Zawsze korzystam z tej samej, sprawdzonej bazy, ale podaję go na milion sposobów – jednym z moich ulubionych jest tak zwana „miska zdrowia”. I nie bez powodu – oprócz tego, iż smakuje bajecznie, to jeszcze naprawdę robi dobrze organizmowi. Kurkuma, chili, warzywa – samo dobro!
Nie dość, iż wygląda pięknie, to jeszcze człowiek czuje się po nim jak po małym kulinarnym spa. To jedno z tych dań, które zawsze znikają z talerzy w ekspresowym tempie. A rodzina mówi: „Zrób znowu!”. No to robię.
Pomysły na kurczaka – szybko, łatwo i bardzo smacznie
Lubię gotować curry z kurczaka – od klasycznego butter chicken po aromatyczną tikka masalę. Kurczak to dla mnie trochę takie mięso bez charakteru… ale za to z ogromnym potencjałem! Pasuje praktycznie do wszystkiego – do warzyw, do orientalnych przypraw, a choćby do suszonych owoców i chrupiących orzechów, jak w kurczaku po persku.
Dlatego jedno jest pewne – z kurczakiem nudy nie będzie. On się po prostu nie da znudzić. To taka kulinarna wersja „50 twarzy kurczaka” – za każdym razem może być inny, a i tak wiesz, iż będzie dobrze.

Kurczak w sosie curry
DrukujSkładniki:
800 g filetów z udek kurczaka
300 g pieczarek
1 por, średniej wielkości
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielone chili
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki przyprawy curry
1½ łyżki kurkumy
4 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej
2 liście laurowe
300 ml bulionu z kurczaka
250 ml śmietany, 36% tł.
sól do smaku
olej kokosowy do smażenia
Do podania
ryż ugotowany na sypko
kukurydza, ogórek, pomidory koktajlowe, dymka
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej na patelni. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć kurkumą i zrumienić. Przełożyć do żeliwnego garnka.
- Pieczarki pokroić i podsmażyć na tej samej patelni. Dodać pora pokrojonego w krążki, paprykę w kostkę oraz drobno posiekane chili. Smażyć przez 2 minuty, następnie przełożyć do kurczaka. Wlać bulion i śmietanę, dodać przyprawy, liście laurowe oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować curry przez około 35 minut.
- W międzyczasie ugotować ryż i przygotować warzywa – jako przystawkę lub składnik zdrowej miski. Smacznego!