To nie jest zwykły kurczak – sprawdź mój przepis na curry!

codojedzenia.pl 1 dzień temu

No i po obiadku! Dziś na talerzu wylądował mój klasyk, do którego wracam częściej niż porządna motywacja na siłownię – kurczak w sosie curry z pieczarkami, porem i papryką. Tani, szybki i bez kombinowania, czyli taki, jak lubię. Idealny do ryżu i do ogarnięcia w przerwie między końcem treningu a prysznicem.

Szybko, zdrowo, aromatycznie – kurczak w sosie curry

Podobnie jak Wy, tak i ja mam swoje ukochane, wielokrotnie sprawdzone przepisy – takie pewniaki na każdą okazję. A ten kurczak w sosie curry? Oj, on ma swoją historię! Dawno, dawno temu (czyli jeszcze zanim zamieniłam drewnianą łyżkę na blogerską klawiaturę), mój małżonek zamówił obiad do domu. W elegancko zapakowanych kartonikach przyjechał właśnie on – aromatyczny, rozgrzewający kurczak w curry. Spróbowaliśmy i… przepadliśmy.

Jedno danie, wiele możliwości – curry jakiego nie znacie

Od tamtej pory danie weszło do naszego domowego repertuaru, a gdy zaczęłam blogować, wiedziałam, iż musi się tu znaleźć. Zawsze korzystam z tej samej, sprawdzonej bazy, ale podaję go na milion sposobów – jednym z moich ulubionych jest tak zwana „miska zdrowia”. I nie bez powodu – oprócz tego, iż smakuje bajecznie, to jeszcze naprawdę robi dobrze organizmowi. Kurkuma, chili, warzywa – samo dobro!

Nie dość, iż wygląda pięknie, to jeszcze człowiek czuje się po nim jak po małym kulinarnym spa. To jedno z tych dań, które zawsze znikają z talerzy w ekspresowym tempie. A rodzina mówi: „Zrób znowu!”. No to robię.

Pomysły na kurczaka – szybko, łatwo i bardzo smacznie

Lubię gotować curry z kurczaka – od klasycznego butter chicken po aromatyczną tikka masalę. Kurczak to dla mnie trochę takie mięso bez charakteru… ale za to z ogromnym potencjałem! Pasuje praktycznie do wszystkiego – do warzyw, do orientalnych przypraw, a choćby do suszonych owoców i chrupiących orzechów, jak w kurczaku po persku.

Dlatego jedno jest pewne – z kurczakiem nudy nie będzie. On się po prostu nie da znudzić. To taka kulinarna wersja „50 twarzy kurczaka” – za każdym razem może być inny, a i tak wiesz, iż będzie dobrze.

Kurczak w sosie curry

Drukuj
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 35 min 35 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

800 g filetów z udek kurczaka

300 g pieczarek

1 por, średniej wielkości

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 zielone chili

1 łyżeczka mielonego imbiru

2 łyżeczki przyprawy curry

1½ łyżki kurkumy

4 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej

2 liście laurowe

300 ml bulionu z kurczaka

250 ml śmietany, 36% tł.

sól do smaku

olej kokosowy do smażenia

Do podania

ryż ugotowany na sypko

kukurydza, ogórek, pomidory koktajlowe, dymka

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać olej na patelni. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć kurkumą i zrumienić. Przełożyć do żeliwnego garnka.
  2. Pieczarki pokroić i podsmażyć na tej samej patelni. Dodać pora pokrojonego w krążki, paprykę w kostkę oraz drobno posiekane chili. Smażyć przez 2 minuty, następnie przełożyć do kurczaka. Wlać bulion i śmietanę, dodać przyprawy, liście laurowe oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować curry przez około 35 minut.
  3. W międzyczasie ugotować ryż i przygotować warzywa – jako przystawkę lub składnik zdrowej miski. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału