Znudziły ci się tradycyjne kanapki na śniadanie? A może szukasz pomysłu na szybką kolację na ciepło. jeżeli tak, to trafiłeś w dobre miejsce. Oto kanapka Monte Cristo. Jest przepyszna, chrupiąca, treściwa, wypełniona dużą ilością roztopionego sera. Na jej widok cieknie ślinka.
Kanapka Monte Cristo to nic innego, jak sandwicz maczany w samym jajku lub w jajku i bułce tartej, smażony na patelni lub w głębokim tłuszczu. Może nie jest to zbyt dietetyczne danie, ale z pewnością smakuje doskonale.
Sandwicz to kanapka składana z dwóch kawałków chleba, pomiędzy którymi układa się ser, wędlinę, zimne mięsa… Sandwicze miały zapobiec brudzeniu się kart podczas podjadania kanapek w trakcie gry, a wymyślił je John Montagu, 4. hrabia Sandwich, a działo się to w XVIII wieku
– pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga Królestwo garów.
W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku, w południowej Kalifornii pojawiła się Kanapka Monte Cristo, którą spopularyzowała restauracja Blue Bayou w Disneylandzie. Aby przygotować te słynne kanapki, nie potrzebujecie wyszukanych składników. Wystarczy to, co zwykle macie w lodówce, czyli żółty ser, szynka i jajka. Do tego chleb tostowy, tarta bułka i odrobina masła. Z tych prostych produktów, wyczarujecie prawdziwe kulinarne cudo. A więc, do dzieła! Na blogu Joanny znajdziecie też świetny przepis na duszony udziec jagnięcy.
Kanapka Monte Cristo – przepis
Składniki:
- chleb tostowy,
- plastry szynki (u mnie konserwowej),
- ser żółty w plastrach,
- masło,
- jajka,
- bułka tarta,
- masło lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Oto przepis na kanapkę Monte Cristo. Jest naprawdę łatwy i szybki, a więc nie czekaj, tylko zabieraj się za gotowanie! Kromkę chleba tostowego posmaruj masłem, połóż plaster sera. W różnych wersjach można chleb smarować musztardą, keczupem, pikantnym sosem lub syropem klonowym.
- Na serze poukładaj plasterki szynki (może być jeden, dwa, trzy, ile chcesz), następnie przykryj szynkę plastrem sera.
- Na wierzchu połóż kromkę chleba posmarowaną masłem
- Tak przygotowaną kanapkę zanurzy w rozbełtanych jajkach i obtocz w bułce tartej lub w panko.
- Kanapkę smaż w głębokim tłuszczu lub na maśle.
Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.