Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, które nie wykazują umiejętności fermentacji. Są bogate w białko, błonnik oraz witaminy z grupy B. Mają jasnożółtą barwę i charakterystyczny serowo-orzechowy smak, dzięki czemu mogą być zamiennikiem sera (np. parmezanu) w sosach, zupach albo takich daniach jak makarony, risotto czy zapiekanki.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Na co są dobre płatki drożdżowe? Warto mieć je w kuchni
Drożdżowe płatki można spożywać bezpośrednio po otwarciu opakowania, nie wymagają gotowania. Specjalny proces suszenia pozwala zachować jak najwięcej składników odżywczych oraz uzyskać kruchą strukturę. Mają korzystny wpływ na organizm, bo stanowią naturalne źródło białka. Jak można przeczytać na e-zikoapteka.pl, w 100 g produktu jest go aż 45 g.
Ten przysmak to całkowicie neutralna, bezpieczna dla żołądka przyprawa, która z powodzeniem zastępuje choćby sól. Obecny w nim błonnik ułatwia wypróżnianie, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz uczucie sytości na dłużej. Oprócz tego reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom "złego" cholesterolu i cukru.
Na co pomagają płatki drożdżowe? sssimone/iStockNa co pomagają płatki drożdżowe? sssimone/iStock
Do czego dawać płatki drożdżowe? Możliwości jest całe mnóstwo
Płatki są tak drobne, iż wyglądem przypominają grubo zmieloną bułkę tartą. Rewelacyjnie sprawdzają się jako posypka do sałatek, ziemniaków, kanapek, dań kuchni włoskiej albo domowego pieczywa. Można też wykorzystać je do zrobienia sosów, dipów oraz smoothie. To nie tylko świetna alternatywa dla sera, ale także zagęszczacz oraz idealny dodatek smakowy do pasztetów i past warzywnych. Niektórzy dorzucają drożdżowe płatki również do jogurtów, granoli oraz muesli. Są szczególnie cenne w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, gdzie nie zawsze możliwe jest znalezienie dobrych zamienników dla popularnych i często wykorzystywanych w kuchni produktów. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie drożdżowego przysmaku może być użycie go jako składnik panierki do mięsa lub warzywnych kotletów.











