Morwa jest drzewem uprawianym w Azji, Europie, Ameryce i Afryce. Ma sporo odmian, ale najpopularniejsze to biała, czarna i czerwona. Owoce morwy czarnej przywodzą na myśl wydłużone i nieco większe jeżyny. Są one soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Najczęściej przygotowuje się z niej soki, ale można również postawić nad dżemy, konfitury czy też nalewki.
Morwa czarna — adekwatności odżywcze
Owoce zawierają sporo mikroelementów, dlatego też są chętnie wykorzystywane do zimowych soków. W 100 g znajduje się ok. 65 kcal. Czarna morwa zawiera antocyjany (nadają one ciemny kolor), które mają adekwatności przeciwutleniające, dzięki temu są w stanie walczyć z wolnymi rodnikami i chronić organizm przed wieloma chorobami. Ma ona w sobie również wiele witamin w tym A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B9). Poza tym zawiera dużo żelaza, potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia.
W owocach czarnej morwy są też kumaryny, taniny, pektyny, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy oraz kwas chlorogenowy. Ostatni z nich jest odpowiedzialny za spowalnianie rozkładu węglowodanów złożonych oraz ich wchłanianie. To zapobiega nagłym skokom cukru.
Sprawdź także: Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Dzięki 2 dodatkom smak jest wybitny
Po co pić sok z czarnej morwy?
Dzięki mikroelementom znajdującym się w owocu sok z niego wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Dobrze sprawdzi się podczas przeziębienia, grypy oraz infekcji dróg oddechowych. Ponadto ma adekwatności moczopędnie, dzięki czemu wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo pobudza trawienie i ma delikatne adekwatności przeczyszczające.
Warto również pamiętać, iż ma działanie wykrztuśne, co pozwala łagodzić objawy kaszlu czy też astmy oskrzelowej. Pozwala również obniżyć poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Spora zawartość antyoksydantów dobrze wpływa na wzrok oraz stan skóry, włosów i paznokci.
Przeczytaj też: Namocz w tym ogórki, zanim zaczniesz je kisić. Będą doskonale twarde i chrupiące
Sok z czarnej morwy — przepis
Przyrządzenie soku jest dość proste. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie 3 składników:
- 2 kg umytych i oczyszczonych z szypułek owoców
- 500 ml wody
- 750 g cukru
Owoce należy zasypać cukrem i zostawić przynajmniej na 10 godz. aby puściły sok. Po tym czasie należy włożyć je do garnka i zalać wodą oraz gotować przez ok. 3 godziny. Po tym czasie przestudzić, odcedzić i wlewać do wyparzonych butelek. Sok powinno się pasteryzować przez kwadrans. Taki sok można dodawać do herbaty i pić np. podczas przeziębienia.
Zobacz też:
Takie ciasto na pierogi robi Magda Gessler. Twierdzi, iż nie ma sobie równych
Deklasują polskie pierogi. Przepis na ten przysmak przywiozłam prosto z Gruzji
Teściowa zawsze nakrywa kotlety pokrywką. Odkąd znam ten trik, też go stosuję